За инициативата

Декларация на Инициативния комитет за демонтиране на паметника на съветската армия в София и на Обществения съвет към него

Гражданската инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия в София съществува от края на месец септември 2010 г. Тя започна като движение и подписка в интернет пространството, на хора, които споделят идеята, че паметникът на съветската армия трябва да бъде демонтиран и преместен от Княжеската градина в София. След множество събития на открито, дискусии, проучване на архивни документи и дейности по изясняване на статута на паметника, инициативата се регистрира като сдружение с нестопанска цел. Към сдружението функционира Инициативен комитет, който е негов управителен орган и Обществен съвет в който членуват известни и авторитетни личности от България и чужбина. Членовете на Обществения съвет не са представители на политически партии и са обединени единствено от идеята да се постигне основната цел на сдружението – демонтиране и преместване на паметника на съветската армия.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ДЕМОНТИРА ПАМЕТНИКЪТ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ В СОФИЯ?
Паметникът на съветската армия е построен през 1954 г., цели десет години след края на Втората световна война. Това оборва една от основните тези на неговите защитници, че е построен в чест на победата над Хитлеристката ос, с което се слага край на войната. Дискусиите за неговото създаване в Столична община и Министерски съвет продължават близо 10 години. Те започват през 1946 г. и едно от първите неща, които се обсъждат, е неговото местоположение. Целта на издигането на паметника е била той да доминира и „да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политическо-възпитателно значение” (Инж. Вл. Йонков). Днес това „политическо-възпитателно” доминиране на огромния по своите размери паметник, е осъществено напълно. Княжеската градина е осакатена и умъртвена вече повече от 60 години. Много млади хора смятат, че паметникът е издигнат в чест на освобождението на България от турско робство и нямат никаква представа какво символизира той. Членовете на гражданската инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия в София смятаме, че той е символ на:

ЖЕСТОКИЯ ТЕРОР, оказан върху българския народ с окупирането на страната ни от СССР на 8.09.1944. В резултат на власт идва Българската комунистическа партия (БКП), обявена за „престъпна организация” според ЗАКОНА ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН обнародван на 5 май 2000 г., чл. 3, ал. 2. За по-малко от 2 месеца в България са избити без съд и присъда близо 30 000 души от всички социални и обществени слоеве на обществото. Терорът от края на 1944 и началото на 1945 е безпрецедентен в нашата национална история и осигурява установяването на тоталитарния режим, продължил цели 45 години.

ДОМИНИРАНЕТО на една-единствена политическа сила, която е отговорна за пълното погазване на гражданските права и свободи на българския народ за повече от четири десетилетия. И днес този паметник доминира над свободна и европейска София, подчинил на собствената си разруха една от най-красивите градини в историческия център на града.

НАСИЛИЕТО, което е пресъздадено от вдигнатото високо в небето над София оръжие. Насилие, което изисква да му се отдава почит. Присъствието на този монумент в столицата ни прави невъзможно да бъде осъдено мракобесието на тоталитарния режим. А неосъденото насилие поражда насилие. В 21 век това е повече от недопустимо. Престъпно е да не сме в състояние да заклеймим насилието над хора и да допускаме то да бъде почитано в центъра на столицата ни.

ПОТЪПКВАНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО НИ ДОСТОЙНСТВО, поради превръщането на страната ни в сателит на Съветския съюз (СССР) и неговите идеологически и политически интереси. БКП до края на своето управление служи основно и най-вече на Комунистическата партия на Съветския съюз, като де факто продава напълно суверенитета на родината ни и пропилява съдбата на две поколения българи.

ЛЪЖАТА за освобождението на България от съветската армия, която нахлува в момент, когато България е обявила война на Германия и се управлява от законно и демократично избрано правителство. Нахлуването на армията на СССР у нас е последвано от близо три годишна окупация, която е струвала на народа ни много жертви и финансов фалит. Изписаното с огромни букви върху постамента на този паметник е една историческа лъжа, която позволява забравата на жертвите на комунизма.

Видео канал на инициативата в YouTube.

Всички, които биха искали да подкрепят финансово инициативата могат да го направят на посочената банкова сметка. Ако някой от хората, които ни подкрепят, има конкретна идея за какво би искал да дари средства и конкретни предпочитания как да се изпозват те, нека да пише на ел. адрес: decommunization@gmail.com
Общинска банка
Сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия“
IBAN: BG58SOMB91301058589801
валута BGN

Реклама