25 коментара за “Отговор от министерството на културата

 1. Ами ясно като бял ден – топката е в ОбС и кметицата. Това е.

 2. Не остава нищо друго,освен Инициативният комитет да пренасочи подаването на проекта за демонтиране към Столична Община

 3. Аууу,ами сега?Що ще чинете вии зимаска от столичната общиина,а?

 4. Защо тогава толкова време ни лъжеха, че паметникът бил руска собственост още от времето на червената жаба, която подписа някакъв договор с Елцин.
  Едва ли демонтирането на тази грамада от глупави железа ще навреди от отношенията с Русия. Та нали паметникът няма да се унищожава, а ще се демонтира. Пък като толкова го искат червените боклуци, да си го вземат и да си го сложат някъде там в червената си бърлога. Да си направят место до тяхната сграда – ама вътре – и да си го монтират там.
  На мястото на тази грозна железария да се направят модерни по стил и материали символни композиции за БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ. Военните отпреди времето на комунизма заслужават това.

 5. До simeon234
  Имаме си топли дрешки и яки ботушчета, ако си на зор, викай: Помощ!

 6. ИК е подал официално искане до столична община, консултирано с нашия адвокат, внесена и е подписката, с 1420 подписа. Чакаме всеки момент отговор и от Столична община. Ще ви информираме. Натиск, това трябва да правим, законов натиск, на демократичните хора, а и имаме нужда и от вашата помощ, от всички вас, защото ние няма да се откажем.

 7. Не е достатъчно да се демонтира паметникът на съветските окупатори. Други цивилизовани народи биха го изложили в музей на тоталитарното псевдоизкуство, но вкопан в земята и с избит шмайзер, та да не превишава ръста на дете!
  А слугите на окупаторите ние трябва сами да си изгоним. Завинаги от свещената българска земя!

  • Абе Момчиле забрави ги тези изтъркани изрази с “тоталитаризъм“ и “диктатури“.
   Да не мислиш, че някой се нуждае от твоето мнение или чака да си дадеш съгласието за нещо, което управниците са решили?! Колкото да е демократична държавата, помисли малко-винаги има малко тоталитаризъм, и то е навсякъде по света. Те няма да седнат за всяко нещо допитване до народа правят. Те за най-важните неща не правят, та камо ли за всичко. Те си решават просто ей така-самолично и тоталитарно.
   Знай само едно – единственното от което се нуждаят е ако гласуваш е да им дадеш гласа си и с това разрешение да си пълнят гушите.

 8. Адрес: Столична община, ул. Московска № 33,
  Само им вижте улицата и ще разберете дали ще се съгласят с демонтажа.

 9. Брей! Хайде да събаряме, да демонтираме! По някакво чудо не са ликвидирали Черната джамия и Баня Баши джамия след освобождението от турско робство- не е възможно да е нямало тогавашен инициативен комитет от „будни“ граждани. Та те са не просто издигнати от поробителите, те даже са религиозни сгради на исляма облял с кръв Родопите при потурчването. Слава богу, че ги има в настоящето, за едната със сигурност знам, че е паметник към ЮНЕСКО – дали „будните“ граждани знаят коя и от кого е построена? А паметникът на Съветската армия не е на окупатор /четете история – може би в ГДР където имаше гарнизони/, а на армия победила НАЦИЗМА. И къде ние, хитлерови съюзници до последния момент ще търпим това да ни се навира в носа. Вярно – това ли е причината да не го понасяте?

  • Ти па къде отиде… „ЮНЕСКО“. Прочети отново отговора на правителството.
   Ще ти го напиша с главни букви, щот ме кешиф.

   ТОВА НЕ Е НИТО СЕГА, НИТО НЯКОГА Е БИЛ ПАМЕТНИК ОТ КУЛТУРНО ИЛИ ИСТОРИЧЕСКО ЗНАЕНИЕ< ПОНИМАЕШ?

  • …евала ти давам!!!! Виж и аз какво съм писала по долу. Ами то ако се гледа така, че по света нищо английско не трябва на земята да остане, че по големи окупатори от англичаните до сега няма, е американските „миротворци„ са по мощни. Ами в Чехия, ами във Франция-всичко свързано с крале -до дупка да е сринато-да, ама не. Те да не са глупаци като нас. Те просто павят от лимона вкусна лимонада. Тез нашите късогледи глупаци вместо да се замислят как чрез този паметник пари в хазната да вкарат, те тръгнали да го събарят, глей им акъла……..ела да ги видиш в германия-нали събаряха стени и т.н. да ама сега с гордост да се разхождат тук с траби, носят тениски с СССР -важното парата да пада…..
   …ще ме уморят от смях, добре че съм по-далеко на запад от Трънско….ще чета отговора на правителството!/тоз тука отдолу/….ха, ха, ха….че кво да им чета-то там са само разбойници и чакат като акули плячка, да не мисли тоя, че някой гое грижа за обикновенният човек. Ама така е всеки народ си заслужава управниците….

   • Евала, аферим и ашколсун ще ми даваш, я!
    Защо намесваш Англия и Франция, те не ни греят. Тук е България. Опитай се да го понимаеш това.

    Този паметник не може да носи пари и не трябва, ако имаше паметник на Баязид и от него ли щеше да правим пари? Меркантили, търговци и търгаши мръсни. Морала и правосъдието са над всичко!

    И отново- тук е България, поучи история и тогава давай съвети на по-образовани и културни хора от теб!:)

 10. Bravo.
  Pri odobriavaneto na premestvaemite obekti v gradinata nastoiavah i pametnika da se otbeleji kato takav.
  Eto, che e premestvaem obekt i spokoino mojem da go premestim.

 11. Абе това е българина-дай му да разваля-еша си няма. Тя всичката другата цъфнала и завързала, те за паметника се хванали. Еййй осъзнайте се. не виждате ли, че отново някой се опитва да измести общественното внимание. Какво го грее обикновенният българин дали ще има или няма паметник. Нали целта на някой е да се налапа от парите на данъкоплатеца като „спечели„ събарянето. Ами то друга цел в тази държава няма. Ние сме май единственните глупаци дето при всяко правителство сриваме всичко и започваме отначало-било комунисти, било върли демократи. Печелившите си вземат парите и си купуват имоти в Ню Йорк, а данъкоплатеца продължава да дъвче темата…Ама по-прост народ от българина не познавам. Абе що така не се случват чудеса на Коледа, че да се сзбудя на другият ден и да чуя, че такава държава вече няма/то като че ли сега я има/….

  • Ами, Аника, съжалявам, че мислиш толкова малко за собственият си народ, а може би не си от нашите и само ни псуваш от страни? И в двата случая-това е вътрешна политика на държавата.

   „Обикновен българин“ това е понятие не знам от кого измислено, но такъв човек няма, всякой човек е личност. А личностите които искаха да се премахне имаха причини и бяха на 9.XI т.г. и ще бъдат онотово на 9.I.2011 г.

   Безличната ти позиция и популистки коментар ще служат за показ, за това какви са ни противниците – махленски дървени философи. 🙂

   Не правителството иска демонтаж, а народът!

 12. …глупости – народа, да не би т.н. народ с чук да отиде там?! Тъй нареченият народ/ хора, който се оставят да ги манипулират, и ти нямаш претенцията че представяш целият народ или….?/ вместо да даде парите за нещо градивно – ще напълни гушите на разни “бизнесмени“ или “демократи“- във всеки случай свързани с правителството, за да съборят паметника. Ясно ли ти е на теб, че това събаряне СТРУВА СЪЩО ПАРИ, КОИТО НИЕ ВСИЧКИ ПЛАЩАМЕ ВЪВ ВИД НА ДАНЪЦИ?! И аз имам същото право моите пари да бъдат вложени в нещо позитивно, а не такива като тебе да ме слагат в категорията на как беше – …“търгаши мръсни“ – по Мартинчо. Не трябва много интелигентност да си направиш простата сметка, само трябва да промениш цвета на лицето си от злобно зелен към здравословно нормален.

  Какво означава аз не съм от вашите – че ти от кои си? Аз не съм за никой – нали знаеш какво е казал Алеко Константинов – …и едните и другите са маскари…Аз съм гражданин на света и ако някой тук има популистки изказвания/ако въобще знаеш какво е това, или само си го чувал, че го употребяват като израз/ това си ти.

  И какво да му мисля на народа, като той сам не мисли за себе, позволявайки на всеки да го обере и да си врътне г. и на всичко отгоре предано да им служи. Той народа ако му дадат думата, е само за това – да чуят мелодията на гласа на такива “птички“ като тебе. Някой интерисуваше ли го, че моите родители на две обикновенни заплати издържаха 5 години 2 студенти и после от една вечер до сутринта останахме без работа с дипломи за висше образование в ръцете, със семейства и две деца и трябваше да търсим спасение и го намерихме при тъй нареченият „класов враг“?!!!!! Трябваше ли и те тук само заради това, че сме учили в комунистическа държава и че в дипломата ми за висше образование имам изпит по история на БКП, политическа икономия и научен комунизъм да ме унищожат?!!!

  Така нареченият народ, който няма думата, акцептира т.н. бизнесмени – криминални престъпници, които докато ние се учехме някои от тях обираха дори собственните си родители!

  За личността съм съгласна – ама ти колко пъти си показал, че си личност – колко пъти си изяснил задълженията на служител/и те принадлежат към т.н. народ ама и те вземат пример от управниците и се мислят за недосегаеми/ към данъкоплатец и си изискал подходящото отношение и уважение?! Аз когато съм в България, или пък и в посолствата в чужбина когато имам работа там винаги го изисквам и настоявам. И можеш да ми вярваш – със 100% успех. Та така – вярна е приказката – мечката играе според тоягата. Ама съм имала и такива случаи – този т.н. народ, вместо мен да подкрепи, че и той има полза, съжелява служителката, че си има работа с такива като мен. Например – вместо да чакам подходящото настроение на служителката в общината да реши да прекрати телефонният разговор с приятелката си и да отвори гишето – изяснявам ѝ, че тя за да е тук на работа плащам и аз чрез данъците и не е ПОЖЕЛАТЕЛНО, а ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ме обслужи качественно както във всяка нормална държава. Да де, ама това не е нормална държава. И какво друго ми остава освен да си пожелая отново за следващата Коледа – тази измисленна държава да принадлежи към една по-високо организирана държава. Пък може и да се случи чудо, по Коледа се случават чудеса!

  Що се отнася до “махленският дървен философ“ и другите обиди дето си ги избълвал там горе – не мога да се обидя, щом единстевенният ти аргумент е да обидиш някой и си мислиш, че ще го убедиш…..само показва на какво интелектуално ниво стоиш. Не ти личи особенно да си образован и културен.
  А Франция и Англия ги намесвам с това ако не ти е станало ясно от много интелгентност – те и двете са били окупатори. Случайно да си чувал за френски и английски колониални държави? Да ама на никой не му идва на ума в тези колониални държави да срине всичко създадено и построено там от Англия и Франция. Или френската република да срине до дъно всичко, което например кралят слънце е построил, само защото той е бил крал, а пък те сега са републиканци.

  И да те попитам аз на края Мартинчо, в краен случай, че осъществиш съкровенната си разрушителна мечта с паметника, планираш ли нещо по-градивно за по – нататък в твоя живот или до края на живота си ще лежиш на славата, че си успял нещо да унищожиш?! Имаш ли положителна алтернатива на това унищожение или е истина това, което вицовете разказват за нас българите – “….ей като го гътнем какъв смях ще падне!!!!!!“

 13. Да, струва пари. Всичко струва пари, мана небесна не ни капе на нас. Изграждането ПРОТИВ ВОЛЯТА на народа СЪЩО е струвало пари. Много повече пари. Изглежда това не те притеснява, обаче.

  Решенията не се взимат от теб, както и ти не си длъжна да си гражданка на България, де ще си съборим паметниците на убийците, терористите и т.н, пък ако ще-турско да ще стане! Ако желаеш да живееш в такъв строй, където за всичко има допитване до живущите-живей в Кибуц, не България.

  Да, наясно съм, че Англия, Франция и СССР, се един дол дренки-окупатори, са строяли, но честно казано, за едната електрификация не ми се е гнило по зандани. Да виждаш паметник днес НЯКЪДЕ на ОКУПАТОРСКА АРМИЯ? Директно.
  Не говорим за остатъци от инфраструктурата, а за монюмент чиято единствена цел е възхваляването на окупаторите. Няма, не търси.

  И моля те, в отговора си не ползвай „Мартинчо“ защото не си спала с мен!
  Предоставил съм достатъчно имена за да се обърнеш към мен културно.

 14. Виждам, че тече бурна дискусия, настървена. От страна на хора несъгласни с демонтирането на паметника. И то под нищо и никакъв отговор на зам.-министъра на културата до инициативния комитет. Не знам защо това провокира такова изобилие от злоба. Защото идва края на една заблуда, лъжа, опит за манипулация? Докато на този паметник стои надписа, който е в момента, и докато имам български паспорт, аз няма да се откажа да НЕ бъда слагана в общия кюп на манипулирани поколения българия. Като отида да мия чинии в Америка, може и да се откажа. Но още съм българка и ходя по тази земя. И все още надписа гласи: „………………..от признателния български народ“.
  Мартине, не се връзвай да отговаряш на всички. Не за друго, напълно безсмислено е. А на кой му се занимава с безсмислени неща?

  • ..ами злобата тече само от вас.

   За сведение не съм в Америка и не мия чинии. Ами ако не си осведомена още на времето нашите спортните дипломи бяха признати навсякъде по света. Така, че от време оно се занимавам със спорт и преподавам спорт в Германия-една значително по-нормална и реална държава България!

   Вашият единствен аргумент е злобата и обидите. Още веднъж ви казвам-ако си смените боята лицето от злобно зелено към здравословно телесна ще се чувствувате по-добре. Пък и по-ясно ще виждате. Като го гледам тоя Мартинчо как е размахал на снимката карабини и пушки става всичко ясно. Ами хайде вземаите кирките и чакайте там да събаряте, то като чета за друго не ставате, пасвате идеално в горният виц за българите!!!!

   • Единствените ни аргументи са:

    1. Паметникът е на армия в Европа която е осъдена от всички възможни съдилища по света, че е вършила престъпления против човечеството.

    2. Паметниъкт е на армия която е помогнала на БКП (също осъдена партия от българският съд-2000г.) да завземе валстта.

    3. Паметникът не е нито историческа, нито културна ценност.

    Не ни грее къде си и що си,
    а аватарът ми е минатюра от велика българска картина. Искрено съжалявам, че културните ти познания се свеждат до нулата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s