7 коментара за “Пред безсмислието

 1. Казвате, че левичарството е „власт, упражнявана от почти най-ниско образованата част от човечеството”. Ако това е вярно значи последните 15 години са най-левичарския период в българската история…
  Да – комунизмът не е идеология. Комунизмът е една мечта за свят, в който всеки индивид върши каквото умее (обикновено средно аритметичното м/у онова, което желае и другото, с което реално може да бъде полезен), а всички получават еднакво (защото трудът на всеки допринася за развитието на цялото обществото). И ако тази мечта е жестоко изродена на практика, причината трябва да бъде търсена в първичната човешка природа и животинската алчност на човешката цивилизация. Иначе в практиката, капитализмът е не по-малко деформиран и опорочен. Дефектите обаче са в нас, в хората.
  За да си развиваме обществото, трябва да анализираме историята безпристрастно. Не да ни е срам от нея, не да я крием „на място далечно, място тъжно, място злачно”. Разбирам комплексите на вашето поколение, разбирам желанието да заровите мръсните си тайни, но ние младите трябва да ги познаваме. Първо, за да не повтаряме вашите грешки и второ, за да надграждаме хубавото и правилното. А историята никога не е само черна или само бяла. За нас Василий Българоубиец е жесток тиран, за гърците е далновиден владетел и велик пълководец. За нас Симеон е велик, а този период от историята е Златен век, за други балкански народи това е време на упадък и робство. За нас Левски и Ботев са герои, за турците са терористи. Същото е и с Че Гевара… Ние трябва да познаваме историята, трябва да се научим да я разглеждаме от всички страни, да я поглеждаме през чуждите очи и пориви. И ако руската армия е дошла по българските земи, за да отстоява своите си интереси, то тя пак си остава единствената велика сила, чийто действия са осъществили един 500 годишен порив за българска свобода. А ако на 16 септември 1944 година в София влизат узурпатори и тирани, то такива са и онези, които нахлуват във Франция около 3 месеца по-рано.

  • Съжалявам, че Сте дефектен, г-н Четелязов.
   Моля, самонакажете се с сърп и чук в ръка, докато четете „Манифеста“ на вашият брадат бог – Маркс.

   И се тюхкайте. Ние, хората които знаем и можем, не съжаляваме, защото нашият строй не пропадна по цялият свят. И да, ако не Сте достатъчно образован, прочетете какво е що „Кибуц“ и защо „светлата мечта на комунизма“ е всъщност умопомрачено противочовещие.

   Благодаря за отеделеното време. 🙂

   • Ами не знам – аз си казвам моето мнение, ти подхождаш със сарказъм, ирония и злост. Хората, които знаят, могат и не съжаляват не правят така. Особено в интернет и в wordpress – една платформа, създадена, за да провокира диалог. За демокрацията най-святото нещо е свободата на словото. Това, че не търпиш и не вникваш в чуждите думи е тоталитарен дефект, който доказва, че в България „нашият строй” е изкривен по нашенски. А това, че консумираш изкривеното отражение на капитализма, не превръща капитализма в твой строй. Аз лично нямам строй и не обичам да се движа под такъв. Вярвам в американската демократична мечта от 60-те години и мисля, че прилагането на комунизъм в България е един ужасен социален експеримент, който разяжда обществото ни до ден днешен. Онова, което написах по-горе, не защитава комунизма, а казва съвсем друго. Съжалявам, че нямаш потенциал, за да го разбереш.

 2. А не е ли навсякъде комунизма ужасен социален (българската дума за това е „обществен“, другарю „интернационалист“ ;)) опит? Ако не, ходи в Северна Корея и слави вожда, пак ти казвам, образовай се за кибуците и тогава ще си говорим пак.

 3. Ето какво казва в едно свое скорошно интервю проф. Николай Василев:

  „Мога да посоча различни примери за глупост. Най-актуалният е развихрилата се дискусия по отношение на Паметника на Съветската армия.“

 4. Давам линк към клипче за Литва. През август 1989 г., във връзка с 50-годишнината на Пакта Рибертроп-Молотов 2 милиона граждани на Липва, Латвия и Естония, хванати за ръце и пеещи народни песни правят т.нар. Балтийска верига и отстояват независимостта си от Съветския съюз – http://www.youtube.com/watch?v=7W-z1YmZ-6U&feature=related

  Не закъснява обаче и кървавият 13 януари 1991 г. с много жертви и отново „помощ“ от Съветската армия, но не мога да намеря клипчето.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s