3 коментара за “Демократизация на градското пространство

 1. На 28 октомври 1944 година в Москва е подписано Споразумение за примирие между окупираната от Червената армия България и съюзниците. Според него тя се задължава да предостави армията си под ръководството на Съветското главно командване за война срещу Германия, да плати репарации на Гърция и Югославия, да осигурява за своя сметка движението през територията й на съветските войски, като им предоставя всичко каквото поискат в неограничени количества. За изпълнението следи Съюзна контролна комисия, оглавявана от съветския генерал Бирюзов. Така примирието поставя България под истинско съветско робство.
  Българската армия, под командването на маршал Толбухин и назначени от правителството на ОФ политически въжеиграчи и партизани, дава десетки хиляди жертви (34 548), което с нищо не облекчава съдбата й. Отношението към нея си остава като към победена съюзница на Германия.
  Принудителната “Отечествена война” освен човешките загуби й струва колосалната сума 92 300 000 000 лева, която се оказва обаче малка в сравнение със неограничения съветски грабеж. Докато 400 000 български войници воюват извън пределите на страната, в нея хазяйничи Червената армия, чиято численост към началото на 1945 г. достига 600 000 души. За четири месеца (до края на 1944 година) Съветското командване изсмуква от българската държава само по параграф 15 от договора повече от седемнадесет милиарда лева. До края на 1945 година грабежът е удвоен (30 милиарда и 470 милиона лева), а през септември 1947 г. учетворен (над 60 милиарда лева). Но и тази цифра е далеч от действителната. Защото само около една трета от разходите се изплаща в пари – двете трети са в стоки, калкулирани по цени на окупатора (от 2 до 15 и повече пъти под действителните): брашно – 23 лева (вместо реалните 100); олио – 25 лева (вместо 300-400); захар – 93 лева (вместо 500-600), тютюн – 320 (вместо над 1000), изкопаното от урановите мини (превърнати в концлагери) е де факто безплатно – никой освен съветските власти не знае какво се изкопава от там, а те достигат постепенно до 48. Ограбването е “узаконено” със Спогодба за взаимни доставки, наложена на 10 март 1945 г. По нея (и нареждане на МС), например, БЗК продава на СССР 5000 килограма розово масло от неприкосновения държавен резерв по 110 000 лева. СССР го продава на Франция веднага по 1400 долара или по 410 000 лева (четири пъти по-скъпо) – ограбвайки България с един удар милиард и половина лева! Според същата спогодба България се задължава да продаде на СССР 25 000 тона тютюн по 320 лева за килограм (вместо над 1000) от което загубата е 17 милиарда лева! Същевременно България е принудена да купува от СССР, всичко което той пожелае двойно по-скъпо – тон бензин на международния пазар струва 24 долара, но България го “купува” от СССР по 42 долара.
  Затова пък братската помощ е гарнирана с насилия над беззащитното население от окупаторите, които му отнемат всичко което пожелаят – добитък, каруци, храни, държавни и частни моторни превозни средства, покъщнина. Пияни червеноармейци нахлуват денем и нощем в домовете на хората, грабят, изнасилват жени и убиват мъже. Безчинствата им са толкова потресаващи, че дори послушния лакей Георги Димитров е принуден да моли Сталин да поозапти освободителите.
  Такава е армията-освободителка преминала през Източна Европа и задържала се за дълго в България – докато осигури властта на агентурата си – БКП. Но и след като Червената армия се изтегля, на нейно място се настаняват НКВД и КГБ.
  Само по време на процесите срещу трайчокостовистите в подкрепа на партията идват две дивизии на НКВД.
  Въпреки кървавия данък от наложената “Отечествена война”, България трябва да плати репарации на Гърция и Югославия (общо 70 милиона долара), но издръжката на освободителите с които до окупацията не само не е воювала, но е имала съвсем нормални дипломатически отношения въпреки германският натиск, се оказва повече от двойно по-скъпа: 150 милиона долара!
  Прославяното от БКП “освобождение от фашизма” е всъщност третата и най-страшна национална катастрофа на България, защото е не само материална, но и духовна. България загубва националната си независимост – за почти половин век. Но в чест на това освобождение и до сега в центъра на София продължава да се издига паметникът на поробителите.

 2. Филип, бихме могли да пуснем вашия коментар като кратък материал в нашия сайт и във ФБ групата на инициативата, ако сте съгласен? можете да пишете на нашия емейл адрес, особено ако вашия коментар искате да го оформите, както казах като материал по темата.
  decommunization@gmail.com

  • Филип : ДА! Съжалявам че не отговорих по -рано, но пиша книга и бях погълнат от нея. Не забелязах на време въпроса ви.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s