24 коментара за “На източния барелеф нещо ново

 1. Част от Сирийската опозиция в България ще подкрепи инициативата и ще вземе участие в събитието като акт на протест срещу продължаващата политика на анти-свобода и отнемането на живота на милиони по света; политика, която Русия традиционно и принципно провежда. Това ще бъде и гласът на онези представители на опозиционно настроената част от сирийците, която се обявява срещу каквато и да е подчиненост на Русия, извън нейните граници, където и да е на земята.

 2. Надя, благодаря за подкрепата. надявам се, че във важни моменти за вас, ние също успяваме да ви я дадем. Радвам се, че ще бъдем заедно в неделя.

 3. ЛОЛ, позор 🙂 България почти винаги е била подчинена на някого, на турците, на руснаците, САЩ… Руснаците поне даваха пари и построиха това което всеки от вас всеки ден вижда по улиците. Какво са направили САЩ и Европа, не знам, сигурно тези, които отиват на протеста по-добре го знаят. Ми кажете, да чуем, защото освен хаос и безработица нищо не вижам? 🙂 Само моля, не ми говорете, че сега България е свободна и независима…:)

  • Пичага, фактите са, че България в момента е по-добре от социализЪма. Това са фактите – обемът на производство е с 30% по-голям, също и в земеделието. Хората масово живеят по-добре, а за малцина не е по-добре просто защото парите не се разпределят равномерно. Да, сега сме и свободни.
   Преди 44-та година сме средноразвита европейска държава, ако не и сред водещите икономики (!), а след социализЪма сме на дъното. Не забравяй, че още сме в преход, неслучайно.
   „Руснаците поне даваха пари и построиха това което всеки от вас всеки ден вижда по улиците“. Това което построиха тук комунистите, в капиталистическа Европа се построи 20 пъти повече и 20 пъти по-качествено.

   „Да е проклета оная минута…….“
   Захари Стоянов

   • Сигурно затова България явно е най богатата страна в Европа или поне в първата 10-ка 🙂 Вие сънувате ли това за което говорите? 🙂 Не Ви ли е смешно? :)))

 4. Май тези, които се събират на подобни мероприятия няма кво да правят…
  Проблеми ли немате бе хора? 🙂 Някой от вас поне разбира ли какво прави? – Всеки човек работи за себе си доколкото разбира, а неразбирането му работи за този който разбира повече.
  Помислете добре какво правете. 🙂
  Успех! 🙂

 5. Отново ви прихванаха лудите.
  Това е паметник,, част е от историята и по-добре да стои. Нали паметник идва от памет, а не от бутам. Да не си помисли някой, че като го събори ще изтрие част от билото. Още сме обидени на онзи режим, но съсипията не е лек. Милиони са документите на османотурски, които се съхраняват в НБКМ и на никой не му идва на ум да ги гори (някои от вас сигурно знаят, че част от сбирката на Ориенталския отдел е добита благодарение на такова реваншистко поведение на Младотурците. Колкото витиевато да пишете и каквито и доводи да давате събарянето му ще ни върне назад в 90те години.

  • Никой не говори за бутане, а за преместване в музей, където му е мястото. Ако приемате факта, че паметника на съветския окупатор трябва да бъде десет пъти по-голям от паметника на Кирил и Методий и този на левски в Пловдив – аз не мога да го приема, и той не е част от нашата история, а част от една лъжа. Ако не сте на ясно с нашата история, Ви препоръчвам следното четиво:
   „И така, истината е, че Русия не ни е освободила. На нея е попречено да ни завладее. Освободени сме главно от Англия, след това от Австрия, и от българите със здрав разум. Разбира се Англия действа така от интерес. ВАЖНОТО Е, ЧЕ НАШИЯ И НЕЙНИЯ ИНТЕРЕС СЪВПАДАТ, и още, че той не противоречи на морала, и на справедливостта“ . – книга за ролята на Русия в българската история: „Освободителни“ мисии на Русия – Съветския съюз в и около България.
   http://www.ebooks-bg.net/istoria/istoriaimg/istoria_downloadfile510003.htm

 6. Този паметник е част от историята, която ние никога не сме желали, а ни бе наложена от съветския тоталитаризм. Затова не го желаем и него. За разлика от нещастниците „ценящи“ Русия, хората които се събират по такива поводи не го правят заради раздавани кебапчета и бира. Това, което виждам по улиците всеки ден – мръсотия, простащина, нетолерантност, мафия, първобитна инфраструтрура, корупция отгоре додолу – наистина е резултат от десетилетията съветски комунизЪм, покварил българите. Единственото ми утешение е, че след като едно-две поколения от идиоти „ценящи“ Русия са си отишли физически, положението може и да се пооправи.

 7. Аз най-вероятно ще отида на протеста, но и и Стефан донякъде е прав. Можем да не демонтираме паметника и си запазим историята, като закрием лъжите:
  – или се поставя надпис върху болшевишкия, който да е по-голям и закриващ съветския, и да казва нещо кат:о „ПАМЕТНИК НА ОКУПАЦИОННАТА СЪВЕТСКА АРМИЯ, НАЛОЖИЛА СИВ КОМУНИЗЪМ И ОГРАБИЛА ДЪРЖАВАТА В ПЕРИОДА 1944-1989“
  – или да оставим паметника изрисуван „В КРАК С ВРЕМЕТО“ – пак е символ на победата на българския народ (е-добре де, малко подбутната от разпадането на СССР) над съветските окупатори.

 8. Не е нужно да публикувате това. Пиша, за да изгладя терминологично горното заглавие. На паметника на поробителя няма барелефи – всичките са орелефи. Даже не е нужно да се определя видът им – използвайте просто релефи. Току-що се връщам от митинга пред паметника. Достави на мен и семейството ми истинска радост.

 9. Много се бяхте събрали. Има-няма 100 човека. А Иво се давеше от злоба.
  Нали демокрацията е волята на мнозинството. Вие стоте човека не сте мнозинството,така,че паметника ще остане. Още повече след глупостите на Боко-тиквата на власт пак ще се върне БСП. Не са цвете, но ще оставят паметника там, където е.
  Между другото загинали съветски войници в България има. До град Кула. Но на Иво не му изнася да го съобщава.В боеве срещу отстъпващите гегмански части са загинали около 150 съветски войници и офицери. ето линк и нека Иво( агент Ивайло) не говори и пише повече глупости.
  четете раздел: “ За и против паметника“
  Не било имало загинали съветски войници освен около 150. Е значи е имало,а?
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F

 10. Паметникът на Апостола е по-малък – ние имаме принос (ако щете вина) за това. Въобще …не мисля, че този пример може да бъде аргумент. Ще си спестя празнословието и ред глупави въпроси като – кой е този музей, където може да го приберете, или ние да го махнем под претекст, че ще го приберем, пък каквото стане.
  Дразни ви че е е на централно място в София – нека, Така идващите ще могат да отчетат нивата на съпричастност и“съпротивата“ към режима. Така ще е по-паметник – тази полемика не еми е присърце.

  Склупторът Сашо Дяков имаше идея, това през 90те години, пиадесталът да остане и на негово място да се сложи Христос.
  Проф. Далчев има галерия на открито. Това са негови монументални работи, които няма как да бъдат изложени в галерия или музей, такива са Войниците на Самуил, до Св. Ал. Невски и др. Просто давам пример.

  • Има две подходящи места за преместване на паметника – Музея на соц. изкуството в София и централната алея на парка в Димитровград, превърната в открита експозиция на соц. изкуство.
   Допада ми идеята на Сашо Дяков, обсъждал съм я с него, но съм на мнение, че е време в София да се появят паметници на нашето славно минало – Аспарух , Кубрат и т.н. /все пак имаме 13 века история!/, и най-вече, че най-голямите паметници в България би следвало да славят българското, а не нашите поробители /целенасочена мащабна аномалия/. Вие какво мислите?

   • Ако комплексът влезе под покрив то тогава за пиадесталите под орелефите няма да има място и по-скоро ще бъде разрушен като коммпозиция, а не преместен/демонтиран. Лично за мен това е хубав паметник – добре е ситуиран в градинката, с добри пропорции, мащаб и пластики, а като софиянец бих искал да си остане в София.
    Иначе Димитровград би го приютил с удоволствие, убеден съм.
    Не е ли по-разумно площите около него да станат част от МСИ? Би могло около него да се подредят още фигури и готово. Така ще имаме един по-богат на паметници център – като тръгнеш от бул. Мария Луиза, те все някога ще направят подземния музей пред ЦУМ, Св. Крал, Св. Параскева, Св. Петка, Археологическия, СГХГ, НХГ ….
    Понеже не съм безразличен към тея симпатяги за мен ще лично удоволствие да провеждат събитията си в музей, може пък да се досетят, че са минало, нещо като идеологически експонати, ненужни в сегашното и положени по заслуги в музея!
    Като Място в София паметникът е обживян – виждали ли сте как вечер младите се събират и си чуруликат, скейтърите карат… Пребоядисването му беше свежа акция и беше хубаво да остане така. Мястото има нов прочит. То просто е парче от Столицата и не ми се иска да го „изрежем“.
    Малко ме яд, че на Сашо Дяков не му се получи. Много е добър и съм убеден, че щеше да направи нещо хубаво – толкова пространство не е за пренебрегване.
    А дали ще направим паметници на Аспарух и други личности от историята ни – съмнявам се. Но бихме могли да ги направим без да закачаме другите.

 11. @Kiril
  От далече ти личи, че си от съвременните „активни борци“ България да си остане бедна територия, доена от Русия чрез купени управляващи зад фасадна демокрация. Да сте нейни роби ви харесва. И виждате света през призмата на робското си мислене. За вас хора, които критикуват Господаря ви, се давят от злоба. Не заслужавате коментар, а пренебрежение, и бъдете сигурни, че го получавате и ще го получавате, когато си отидете. Ще бъдете забравени. Все пак благодаря, че си наминал да ни видиш вчера, в този студ.

 12. От далече си личи, че си от онези злоби на които всичко им пречи. И когато нямат какво да кажат срещу предоставенитв факти изпадат в безсилна злоба.
  Имало ли е съветски войници загинали в Бг-имало е. Препрати линка на вечно скимтящия Инджев, в миналото ДС-ченге,а сега пръв демократ за да не говори глупости.
  Относно кой си отива-това сте само вие-изпитите от злоба „демократи“. Преди 15 години бяхте 100 000, а вчера-само 100.
  За вас няма и пренебрежение, защото сте една маршрутка хора и никой вече не ви забелязва..Намини покран паметника на 1-ви май и ще видиш колко много хора ще има.както беше миналата и по-миналата година.
  отивате си в кошчето на историчта-там от където изпълзяхте и където ви е мястото…

  • За ваше сведение Рейгън беше казал, че Комунизмът ще отиде в бунището на историята и то така стана.

 13. Е той отиде в бунището, но и вие, демократите отидохте при него. И то много бързо, нали?
  Само, че хората още си спомнят за комунизма с добро- за безплатното( финансирано само от осигуровките) здравеопазване, за евтиния ток и парно, за това,ч е тогава не изчезваха всяка седмица деца, и все такива неща.
  Ама то сигурно пак комунистите виновни. Така е, на кривата ракета космоса й е крив.
  Иди на първи май пред паметника и ще видиш колко много хора ще има. И си спомни колко бяхте вие. СМЕШНИ СТЕ.

 14. Както виждате паметникът има нов живот и прочит – същата реч, но нов език и успешно се вписва в съвременните обществени проблеми.

 15. От прочетеното се разбира че в България има възраждане на фашистки възгледи сред неголямо число младежи.Народа е в най окаяно положение от 1878 г. Това се случи за последните 23 г. ДЕМОКРАЦИЯ наложена ни от ЦРУ . Какова държава сме сега -васали на САЩ и ЕС .Бъдещето е на социалистическия свят създаван от Китай но,това не означава че ние трябва да обърнем гръб на всички останали вилики сили .Сред всички тях Русия е с най големи ресурси за развитие .Колкото по далеч от велика Русия толкова по зле за трудолюбивия български народ. Това го доказва историята .Бъдете благоразумни не плювайте в кладенеца дето сте пили вода !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s