9 коментара за “Не сме съгласни с конкурсната програма за Княжеската градина

  • Петя, олигофрени са тези, които са сложили надписа на паметника с две исторически грешки и тези, които пазят това чудовищно по размери недоразумение!!!
   Имам предвид надписа „На съветската армия освободителка от признателния български народ“, а за сведение на неграмотниците, които са го сложили историческите грешки са следните:
   1. Съветска армия на 09.09.1944г. не е съществувала (също и на 09.05.1945г.). Армията на Съветския съюз тогава се е наричала Работническо-селска червена армия (до 1946г.).
   2. Червената армия не е „освободителка“ на България, а окупаторка (България е била независима държава по това време, за разлика от Полша, която е е трябвало да бъде освобождавана).
   3. Едва ли целият български народ е признателен за това, че след 09.09.1944г. България е поставена под диктата на съветските окупатори!!!

   • Е, чак олигофрен не бих Ви нарекъл, но виж йезуит да ….

    По първия въпрос – когато паметника е изграждан, а именно в периода 1952-1954г. РККА / Рабоче-Крестьянская Красная Армия, на български Работническо -Селска Червена Армия / , официално е била преименувана на Съветска Армия т.е. СА е същата армия РККА, която е прекършила гръбнака на толкова милите Ви фашистки войски, но към момента на изграждането на паметника е с ново официално име, затова и паметника е посветен на тази армия, която забележете е същата с изключение на името или ако мога да направя сравнение, за мен всички паметници издигнати в памет на българската армия са в почит на българския войник и армията спечелила великите за България битки , независимо дали се е наричала Българска земска войска-1878г., Българска войска – 1879г., Българска армия – 1885, Българска Народна Армия – от 1944 или Българска Армия след “ демокрацията „.

    Такааа, мисля, че изяснихме първият исторически въпрос, като проблемът с името е имагинерен, а Вашите твърдения са несъстоятелни и целящи неясно какво …

    По втория въпрос – Чисто технически погледнато България е била съюзник на Оста… т.е. била е съюзник на фашистка Германия, на която е оказвала логистична подкрепа. Естествено последващата реакция на СССР достигайки нашите граници, преследвайки немската армия е да ни обяви война – така се прави преди навлизането в териотирията на враждебни държави. Както казах това е чисто технически – на практика СССР не е воювал срещу България, и в резултата от това България е понесла твърде малко загуби…виж от бомбардировките на САЩ и Англия сме взели повечко.

    Та за да доуточним:
    България е съюзник на Оста, на нейна територия има немски подразделения, България оказва пълна логистична подкрепа на Германия за воденето на войната до 26 август 1944г., когато поради наближаването на РККА в Румъния…ах, какви сме бързи предатели, правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и Съветския съюз.То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени.
    Видяхте ли господа, какви сте предатели? Предадохте немските си съюзници, а следваше да се сражавате рамо до рамо със съюзниците си от Оста, но не би, не Ви е в характера.

    Както и да е … за да се навлезе в територията на чужда държава с армия или трябва да е дадено разрешение от правителството, или следва да бъде обявена война /третият вариант е фашисткия и по-точно този на великия фюрер – нападаме внезапно / т.е. СССР за да навлезе на българска територия и да продължи офанзивата срещу немските войски в региона и в Югославия, следва , съгласно правните норми, макар и формално да обяви война на България, което той и прави на 5 септември 1944 …автоматично на 08 септември 1944г., ако не се лъжа правителството на Кимон Георгиев сключва примирие със СССР …. и така , за каква война иде реч и за какво ревете смрадливи предатели.
    Смрадливият вой тук ме изумява – съюзници сме на една антисъветска коалиция, действаме явно против СССР и накрая ревем, че ни обявили война …и че ни окупирали, ми къде бЕха достойните български пълководци, че да застанат рамо до рамо с немските витязи и да влезат в бой с червената чума , а къде са националистическите младежки организации , като “БРАННИК” напр.,че да се хвърлят в бой като едни “Хитлерюгенд”… ми нЕма ги .

    В смисъл тогава – “Добре дошли братя не ни бийте ..молим сА.” , пък сега “Аааа той Горбачов ви е.ба майката, а ся и ние да ви дона …бем, че САЩ сега са по -силни.”

    Малко ми напомняте на Алековия герой / бай ви Ганя , ако не сте се сетили /, който като списува вестника разсъждава така с Гочоолу:
    “И аз тъй мисля …засега ще я караме с правителството , пък като усетим,че им се клатят краката ще им ударим едно текме …и сновите пак на власт.”

    Грозно господа демократи, грозно … аз пък съм учен от дядо ми свещеник, син на моя прадядо свещеник, той пък син на опълченец, че човек трябва да държи на думата си и да не предава приятелите си …

    Колкото до това, колко сме били независими …ами колкото и сега, от нас, след 23 години демокрация, вече нищо не зависи.

    По точка трета – ХПрав сте, от „окупацията“ не са били доволни и признателни всички. Недоволни са тези, дето са пиели народната кръв и пот … И сега да стане същото, да не мислите, че лица като Христо Ковачки, Черепа, Бойчето , Дилянка , Костовчето, Станишко, Гоце и други “ демократи “ милиардери ще бъдат признателни… ами няма, много ясно … щото ще им се наложи да работят за заплата , а не да грабят фондове и ДДС.

    Та мисля,че изчерпателно отговорих и на трите точки и мисля, че това ми дава правото да Ви нарека , при това съвсем аргументирано, йезуит.

    Дано поне заплатата Ви от САЩ посолството да си заслужава , сутрешното повръщане причинено Ви от образа Ви в огледалото, който Ви показва в каква креатура сте се превърнали.

    Прочее това имах да кажа , господа демократи …според мен много по за събаряне е джамията, но с оглед на лицата с друго вероизповедание, ай нека си седи, не ми пречи …стига да не стане официален и централен молитвен храм,че май натам сме тръгнали … а защо, мисля и сами ще се досетите.

   • Нито по вторият, нито по третият въпрос оборвате по какъвто и да било начин аргументите на Мартин. По точка 2 единственото, което правите, е, че оправдавате и се опитвате да обясните враждебните действия на Съветската армия. С което по никакъв начин не можете да промените факта, че тази армия идва като вражеска, окупационна войска, а не като освободителка. Доказват го убийствата и грабежите извършени от нея, и най-вече от хората, възкачила на власт – членовете на терористичната организация БРП (к). Все едно да обяснявате защо някой бандит е решил да изнасили самотна девойка в парка, опитвайки се да ни убедите, че това не е изнасилване.

    По точка 3, отново сте крайно неубедителен. Имаме налице близо 30 000 цивилни жертви, изклани в месеците след септември на 1944 г. Имаме парична реформа, с която се ограбват всички спестявания на всички българи, над 2000 лв. Имаме непосилна издръжка на Съветската армия, възлизаща на половината държавен бюджет за 45 и 46 г. Имаме насилствено отнемане на земя и добитък от всички български селяни. И какво излиза? Излиза, че тези, които са „пиели народната кръв и пот“ са били именно комунистите, поставени на власт от тази армия. И то същите тези комунисти, които пропагандираха за влизане на България в Тристранния пакт през 1940 г. и 1941 г. Това не сме го забравили и не ще съумеете повече да прикривате. Не сме забравили, че именно Съветската и Германските армии започнаха заедно тази война като съюзници.

    Отделно, отговорете на следните два въпроса:

    1. Коя военна цел, свързана с войната й срещу Германия, налага влизането на Червената армия в България. Когато тя стъпва тук, в страната ни вече няма никакви германски военни части и вече сме излязли от войната. Не че до този момент сме водели каквито и да било военни действия… особено пък срещу СССР.

    2. Каква военна цел, свързана с войната й срещу Германия, налага Червената армия да остане тук цели три години, след като самата Германия капитулира още през 1945 г.?

 1. Въпросите са много смислени – дано да им отговорят от СО.

 2. Pingback: Отговор на арх. Петър Диков | Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия

 3. Ето, че пак лъжете Кубер … това дали не съм отговорил по точка 1 и 3 си е Ваше мнение, аз съм ги написал хората да ги четат пък нека те да преценяват.

  Та да караме по ред – 30 000 жертви казвате, но статистика няма, изклани … зависи, сигурно е имало отмъщения, аз лично ако съм баща на Сава и Васил Кокарешкови, нарязани на парчета от полицаите, и с телата им нахранени кучетата със сигурност бих претрепал палачите … или може би ако съм един от тези земеделци, които са обезземлени в 1923г. и тероризирани … със сигурност ще търся отмъщение.

  Това драги в голямата си степен е разплата, не че оправдавам, но разбирам …

  Всяка революция взима жертви – такива е имало и при Френската буржоазна и при Нидерландската, но никоя от тях не е обвинявана … само социалистическите…

  Вие някакси давате само примери от периода 1945-1954 / девет години /, защо не дадете примери от периода 1956- до 1989г., когато властта се е утвърдила и резултатите са налице.
  Докато мизерията и държавния терор, както и експлоатацията върху нашите граждани и селяни до 9 септември е цялостна държавна политика, а в момента е също такава …дали случайно пропускате този факт.

  Това ,че комунистите са пропагандирали влизане в Тристранния пакт, не го коментирам, защото е много здрава лъжа ….. тристранният пакт е продължение на т.нар. Антикоминтерновски пакт от 1936г. , а българските комунисти са членове на Коминтерна …това е все едно да пропагандират влизането на България във враждебна за тях организация … не лъжете, че ставате смешен.

  На въпросите: Когато СССР влиза в България на нейна територия все още има немски войскови подразделения, които не са успели да се изнесат .
  Второ източното крило на Трети Украински фронт следва да мине през България за да навлезе в Сърбия и да започне военни операции срещу намиращите се там немски войски, България е по удобния плацдарм за това направление отколкото Румъния.

  Каква военна цел е наложила това оставане не знам, но то е защото не съм съветски генерал…вероятно е имало някаква цел, която едва ли е казана на някого … и вероятно е с цел да се тормозят бъдещи умници, като вас , които се мъчат да издоят бивола и да намерят теле под вола.

  А паметника ще е там ,докато моето поколение е живо, после можете да освинвате историята както си искате, но внимавайте …. всичко се връща.

  • Това, което се случва на 9 септември, не е революция, а държавен преврат! По това време комунистическата партия е крайно непопулярна сред населението, което личи и от парламентарното й представяне. Така че не е имало каквито и да било вътрешни предпоставки за провеждането на революция.

   Точно за периода 1944 – 1956 говорим, това е времето, в което България е окупирана, ограбена и поробена от Червената армия, а до 1956 са смазани и най-големите въоръжени въстания в Източна Европа срещу комунистическия режим – тези на горяните. Голяма част от които мотивирани от нежеланието на българите от Пиринско да бъдат македонизирани по инструкции на Коминтерна… но това е друга, тежка тема за родоотстъпниците със съветско самосъзнание…

   Сред тези 30 000 е имало учители, свещеници, офицери, депутати… как можете да говорите за отмъщение и то „разбираемо“ такова!? Кое може да оправдае убийството на свещеник или учител, г-н Иванов?

   За пропагандирането на БКП за влизане в Тристранния пакт черпя информация от дневника на Върбан Ангелов, един от петимата най-влиятелни комунисти у нас след 1925 г. Ето какво пише той:

   „… вътрешното ръководство на БКП проведе пропаганда за влизането на България в Тристранния пакт …“

   „В края на 1940 и началото на 1941 г. по нареждане на ЦК се разпространяваха хвърчащи листове, с които се подканяше българското правителство да подпише Тристранния пакт … когато германските войски нахлуха у нас, Партията издаде нареждане да ги посрещнем не като враждебни, а като приятелски войски.“

   „Агитацията да влезем в Тристранния пакт и във войната на страната на Германия, Италия и Япония трая до 22 юни 1941 г., когато у нас стана известно, че германската армия напада СССР.“

   „През юни или юли 1940 г. ни привикаха около 28 наши другари в Дирекция на полицията и един от важните – Павлов или Гешев, ни упрекнаха, че агитираме да влезем във войната на страната на съюза, облепяме и пишем по стените на градските здания позиви с такива покани.“

   И представителят на властта им заявява: „… правителството обаче е решено да пази неутралитет, то е против влизането ни във войната и като ви предупреждаваме да престанете с тая вредна противодържавна дейност, предупреждаваме ви, че ако не престанете да агитирате в това направление, ще вземем строги мерки срещу вас.“

   На 25 ноември в България пристига Аркадий Соболев с предложение за взаимопомощ, подобно на сключените с Балтийските държави, което с оглед на анексирането на последните от СССР е отхвърлено. Но ето какво гласи точка 12 от това предложение: „При условие че се сключи пактът за взаимопомощ, падат възраженията против присъединяването на България към известния пакт на трите държави и напълно вероятно е, че и СССР в този случай ще се присъедини към Тристранния пакт“

   Както излиза, и самият СССР ни е подтиквал към влизане в Тристранния пакт, което обяснява и странната за вас пропагандна активност на БКП у нас. До този извод стига и самият Върбан Ангелов: „…. задграничното ни представителство нито тогава, нито след 9 септември 1944 г., т.е. след като се завърна у нас не е казало нито дума за упрек на тогавашното вътрешно ръководство за това вражеско решение и за проведената в негово изпълнение агитация. …. Какво заключение ни се налага? Че идеята за влизането в тристранния пакт и във войната е „спусната“ отгоре – от Москва, от нашето задгранично ръководство. Дали без знанието на руските другари? И това е възможно, а може и с тяхно знание. Всичко обаче ни подсказва, че това решение не изхождаше от нашето вътрешно ръководство Иначе по негов адрес и по адрес на Трайчо Костов щяха да се изкажат не малко упреци .“

   А на въпросът, чийто отговор толкова ви затруднява, ще ви отговоря аз. Никаква военна цел, свързана с войната й срещу Германия, не е оправдала оставането на Съветската армия. Нито нейното нахлуване тук се води от такива мотиви – един прост поглед върху картата на Европа и разположението на СССР и Германия сам по себе си е достатъчен за достигане до това заключение. Истинската причина, е, че от началото през 1939 г., до самия й край през 1945 г., за Червената армия това е една изцяло завоевателна империалистична война, чиято единствена цел е да разшири Съветската империя. Затова и армията остава тук толкова дълго след края на войната – за да гарантира, че завладяното ще си остане Съветско и да се гарантира, че след избиването на интелектуалния, духовния и политическия ни елит, България ще се превърне във верен роб на Съветската империя. Което и се случва. И заради което този сталинистки лъже-паметник ще бъде разкаран оттам!

 4. О не,няма да бъде разкаран. Защото никой няма да вземе в предвид вашето искане. Защото сте малко, а ние много. Така е.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s