6 коментара за “До Национален Документален архив

 1. Pingback: Отговор на запитването до Национален Документален архив | Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия

 2. Ама вие луди ли сте бе другари,за какъв паметник накултурата говорите,като става въпрос за атрибут на война,Съветско-Българската война от 5септ.1944г до 28окт.1944г. Паметника на СА е символ на окупацията на страната ни,за каква култура говорите бе,наивници.

  • В София има паметник на американски пилоти бомбардирали града и нанесли много разрушения с много жертви .Само си го представете.И крайно време е да престанете да се занимавате с паметника на Съветската армия.Той си е там и там ще бъде завинаги ,за да ни напомня за това което не трябва да се случва никога.

 3. не мога да не се съглася с мнението на простака: този грозен паметник хич не трябва да бъде демонтиран, той обратно ще бъде ежедневен спомен за това, към какво водят политически сделк и предупреждение за идващите поколоние, да мислят дълбоко преди да се хвърлат в крайни идеологии. Гледайте на този ужаз и се опомнете! Паметта е кратка, но такива отвратителни паметници може би ще дадат повод за обмислене на „крайните“решения. И паметникат може всяка годниа на дата да бъде боядисан и графитиран!
  Мавзолеят беше взривян, голяма грешка, не повторете тази грешка!
  Трябва да останат следи от непоносимия, от грубия, жестокия, кратко казано нечовешкия тоталитаризм, като предупреждение.
  Без да искам да обидя някого искам да кажа че реакцията на тези които желаят да демонтират този паметник, че това е много незряло решение!
  .

 4. не мога да не се съглася с мнението на простака: този грозен паметник хич не трябва да бъде демонтиран, той обратно ще бъде ежедневен спомен за това, към какво водят политически сделки и предупреждение за идващите поколония, да мислят дълбоко преди да се хвърлат в крайни идеологии. Гледайте на този ужаз и се опомнете! Паметта е кратка, но такива отвратителни паметници може би ще дадат повод за обмислене на „крайните“решения. И паметникът може всяка годниа на дата да бъде боядисан и графитиран!
  Мавзолеят беше взривян, голяма грешка, не повторете тази грешка!
  Трябва да останат следи от непоносимия, от грубия, жестокия, кратко казано нечовешкия тоталитаризм, като предупреждение.
  Без да искам да обидя някого искам да кажа на тези които искат, които желаят да демонтират този паметник, че това е много незряло решение!
  .

 5. Историята е такава, каквато сме я преживели и няма нужда от ревизори, които търсят евтина собствена реклама и начини да се задържат в публичното пространство чрез разрушаване. Съветската армия даде най-много жертви за разгрома на фашизма и всеки, който има усещане за признателност към убитите в лагерите на смъртта (Освиенцим, Дахау и т.н. ) не трябва да докосва този паметник. Ужасите и безсмислените жертви не трябва да се повтарят. Съветският съюз не започна войната. Онова, което трябва да се добави към паметника са имената на българите, загинали във Втората световна война, сражавайки се заедно със Съветската армия срещу фашизма. И през ум да не Ви минава, че ние, близките на загиналите сме ги забравили. Стига прекрояване на историята! От нея трябва да се правят разумни и актуални изводи, а не да се зацапва с разноцветни бои.
  Разрушаването на Мавзолея на Георги Димитров е също престъпление. Така, както е тръгнало, няма да остане нищо от нашата история. Нима Хенри Осми, който е обезглавявал жените си, е пример за подражание, но англичаните не са го изтрили от историята си.
  Нима в Америка са заличени фактите за войната между Севера и Юга и за хилядите убити?
  С действията си през последните 22 години ние разрушихме схващането си за история. Именно пред тези паметници трябва да се разказва на сегашните и бъдещите поколения за различните гледни точки и за различните интерпретации, както и за различното възприемане на историческата ценност в зависимост от времето, в което живеем.
  Няма човек, който да се движи по тази Земя и да остане вечно върху нея и няма, когато я напуска да отнесе нещо със себе си. И ние ще си отидем. И следващите поколения ще преосмислят и ще преоценяват направеното от нас. Защо трябва утре да Ви укоряват за разрушенията? Изградете, ако можете нещо. Време е да престанете да рушите. Време е да престане обругаването на историята. В историята има и възходи и падения. Защо искате да я полирате и да отстраните нащърбените части от нея, неравностите и грапавините? Заедно с водата изхвърлихте и бебето. Покрай всички хули по адрес на изживения период, наречен тоталитарен, убихте всичко ценно, умърсихте самоотвержения труд на хиляди хора, които отдадоха живота си, за да изграждат една страна и един народ със самочувствие и достойнство. Вече 22 години се разграбва и разрушава създаденото и в материалната и в духовната сфера. Това означава, че много е създадено през този период, за да има все още какво да се краде и какво да се унищожава. Дали се заблуждавате, че тези 22 години няма да се преосмислят и преоценяват от бъдещето? Четете духовното богатство с ума и разума си, отсейте златото от пясъка и ще видите колко много блясък има в нашата история. Защо обругавате хората, които са я сътворили с живота си? Сътворете и Вие, но не чрез разрушаване на историята. Разрушенията са престъпление. Не виждате ли, че младото поколение започва за Ви подражава и да руши това, което сега се създава.
  Дано да ме разберете правилно. Щеше да е по-добре да си замълча и да се свия от страх в черупката си като хилядите, които го правят, но е трудно да се издържи на безсмислието. Съжалявам, ако съм Ви огорчила, но огорченията към историята са много по-големи.
  24.06.2012 г. З. К.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s