45 коментара за “Банкова сметка на сдружението

 1. Аз съм категорично против демонтирането на паметника на съветската армия; Уморена съм от извършените разрушения през последните 20 години. Защо не съберете пари за болните, за спасяване от кучета, за борба срещу тероризма и насилието, за подпомагане на пенсионерите, които са изградили този паметник. Кой Ви дава право да рушите нещо, което никога не сте строили?Това е престъпление. zdravkako@abv.bg

  • Браво, Здравке … и аз съм против разрушенията . Една от малкто разумни българки в този сайт.
   Поздравления и само така …

  • Не искаме нищо да разрушаваме. Единственото, което искаме е паметникът да бъде преместен на друго място, което по същество е един градивен и отговорен акт към градското пространтво и бъдещите поколения. Време е да спрем да лъжем децата си, Здравка.

 2. Ами хайде да спрем да ги лъжем Кубер. Хайде.
  Хайде да им кажете, че по време на соца здравеопазването беше финансирано от осигуровките на хората. хайде да им кажете, че тогава не ядяхме ГМО плодове и зеленчуци, а наши български, естествени. хайде да им кажете че тогава циганите не безчинстваха. хайде кажете им, че тогава нямаше бездомни кучета, които да ядат хората по улиците. хайде да им кажете, че тогава нямаше хора ровещи по кофите. хайде да им кажете, че тогава възраста не беше пречка за да си намериш работа. хайде да им кажете, че тези които сега искат паметника да бъде преместен учеха като привилигировани в СССР(като Иво Инджев).
  Хайде кажете им го, не ги лъжете.

  • Не виждам по какъв начин това, което описвате, променя по някакъв начин факта, че паметникът на съветската армия е една огромна лъжа, извисяваща се в центъра на столицата ни!? Нима искате тази лъжа да продължава да стои на това място?

   Все пак, ще отговоря на въпросите, които сте оформили, въпреки че, отново, не разбирам това по какъв начин противоречи на нашата цел – да преместим паметника.

   Здравеопазването и днес се финансира от осигуровките на хората, като съществува и възможност за допълнителна доброволна здравна осигуровка, която не е скъпа, но пък има доста добро покритие. Въпрос на лична отговорност и информиран избор е човек да си направи такава. А едно от най-сериозните негативни последствия от комунизма, бе, че лиши хората от чувство за лична отговорност – всичко се размиваше в колективната партийна отговорност, нищо не зависеше от индивида, всичко се спускаше решено наготово отгоре. И човек нямаше никакъв избор. Ако направите една проста сметка, ще видите, че ако си правите допълнително здравно осигуряване, в резултат ще получавате по-добра медицинска услуга и ще ви остават месечно значително повече от 120 лв. / месец от заплатата (колкото беше по време на комунизма), отколкото ако тези пари ви се взимаха насилствено и някой друг решаваше как да се разпорежда с тях (както беше преди). Напомням ви и че по време на комунизма България фалира цели три пъти, последният от които беше през 1989 г.! Това беше икономическият резултат от този грандиозен социален експеримент.

   Относно ГМО, в България действа специален закон, който забранява производството на такива продукти, а вносните такива е задължително да бъдат обозначавани ясно, че са такива, на етикета. Съответно, отново е въпрос на ваш личен информиран избор дали ще консумирате такива, или – не. Отделно, ГМО е технология, която по времето на комунизма изобщо не е била развита, така че този аргумент е напълно невалиден. Тогава нито тук, нито във Франция, нито в САЩ или Бразилия, никъде не е имало ГМО. Ако говорите, обаче, за отговорността на управляващите към здравето на хората, то ще ви отговоря с една дума – Чернобил. Фактът, че тогава Тодор Живков и сие не защитиха и не предупредиха хората, най-малкото да не извеждат децата си навън и не ги посъветваха поне да почистват с мокър парцал обувките си преди да влязат у дома (което значително би намалило внасянето на радиация по домовете), а изведе строените ученици на манифестация по случай 1 май, под пролетния радиационен дъжд, само по себе си е достатъчно доказателство, че по това време България не е била суверенна и свободна държава (както импонира паметникът на съветската армия), а напротив – била е една тотално подчинена на СССР губерния. Хлорните обгазявания на Русе, също са чудесен пример за престъпна небрежност и умишлено прикриване на информацията в техен ущърб.

   Относно т.нар. от вас „безчинстващи цигани“ се сещам за много мерки, взимани едно време, от които ме е срам днес, като българин. Сещам се и за т.нар. „възродителен процес“, който също е един ужасяващ насилствен акт срещу нашите български съграждани от турски произход.

   Дали възрастта е пречка за намиране на работа зависи до голяма степен от способността на самия човек да се усъвършенства постоянно, така че да бъде конкурентноспособен на пазара на труда. Човек не трябва да спира да се учи и да инвестира в образованието си! Ето, че отново опираме до личната отговорност.

   Изобщо, така като ви чета, без да се обиждате, но имам чувството, че слушам някоя птичка, живяла цял живот в клетка и която веднъж, пусната на свобода, не може да оцелее, а си иска обратно клетката, хранилката и ако може нищо да не зависи от нея, а всичко да й идва наготово.

 3. Тази птичка в клетка изглежда сте вие. Живях известно време в чужбина и мога да Ви кажа, че и там здравеопазването се финансира от осигуровките на хората и с нормална заплата не ти се налага нито да си правиш допълнително осигуряване, нито да плащаш при лечение. Това се нарича сигурност, колкото и да се опитвате да му слагате друго име. И се осведомете, че хората в провинцията масово работят за 33-350 лева(ако имат работа изобщо). С такава заплата семейство не можеш да имаш, камо ли да внасяш допълнителни здравни осигуровки, да си плащаш тока, който сега между другото е много по-скъп, отколкото през комунизма.
  Относно ГМО-да така е всеки има избор какво да яде. Но понякога този избор е свързан със финансовите възможности на човека. А в по-голямата част от българския народ живее с минимални доходи, които не му дават право на избор относно закупуването на качествената храна. Правете разлика между пройзведените нарочно ГМО продукти и заразените от грешни действия на АЕЦ-Чернобил храни. Едното се прави нарочно с комерсиална цел, а другото е резултат на фатална грешка.
  Както забелязахте възмущавам се от толерирането на циганския терор в днешна България. Не се извъртайте с възродителния процес. В много села от северозападна България, а и не само там циганите вилнеят безнаказано, даже имаше случай на бити лекари от СП. Цигани безнаказано плячкосват къщи и добитък на стари и самотни хора. Не можете да го отречете.
  И относно възрастта за работа не сте прав. Възрастовата бариера я има, колкото и да го отричате. Е за депутат няма разбира се, но не всеки може да бъде такъв.
  Изобщо като Ви чета млади момко имам чувството, че не сте си подавал носа от София, но нищо. направете го, уверете се как мизерно живеят хората в провинцията и няма да пишете смехории.
  Всичко това го нямаше при социялизма. всеки можеше да отгледа спокойно две деца, да ги изучи и да не мисли за сметките на тока и парното. Имаше спокойствие и сигурност. И точно Съветската армия ни го донесе.
  За това този паметник ще остане там въпреки шепата лекета искащи демонтирането му.

  • Коя е тази държава, която описвате и в която не се налага да се плаща нищо за лечение?

   Относно възрастовата бариера, прочетете отново какво съм написал. Никъде не съм отричал да я има, а посочих най-вероятните възможни причини за наличието й!

   За това, че ситуацията за много хора в провинцията (а и не само) не е никак розова, няма две мнения. Но да ми твърдите как по време на комунизма всичко там е било цъфнало и вързало е просто нелепо, при положение, че именно комунистите отнеха насилствено земята и добитъка на хората и за тях не остана нищо друго, освен да се втурнат в градовете да търсят прехрана. И то наблъскани в панелки без никаква топло-изолация (понеже споменахте сметките за парно), които вече се рушат. Българите от един предприемчив и трудолюбив народ, привързан към земята, бяха превърнати в мързеливи и завистливи същества. Настоящата селска действителност, която сам описвате – с обезлюдените пустеещи села, които биват плячкосвани, е резултат от всичко това. Но аз познавам и хора, възрастни хора, които са хванали живота си отново в ръце и които макар и с пот на челото, отново обработват земята си и успяват да живеят достойно. Просто защото са осъзнали, че всичко на този свят зависи единствено от самите тях.

   За цената на тока какво има да коментираме – каква беше заплатата едно време, та да сравняваме цената на тока? Колко години се чакаше за вартбург или лада и то с предплатена вноска? Празните рафтове по магазините ли ви липсват?… И толкова ли забравихте за времето, в което ток просто ту имаше, ту нямаше – годините, в които ефектът от фалита на комунизма беше най-осезаем? Годините, в които живеехме, все едно сме преживели някаква опустошителна война. Дотам ни докара комунизмът, Илиян, това беше резултатът от поредния му фалит. Като си спомняте евтиния ток, редно е да си спомните и това. При предните два фалита Тодор Живков успя да предаде златните ни резерви (недокоснати дори и след двете национални катастрофи) на СССР и положението беше толкова зле, та се наложи да иска да ставаме 16-та република. Третият път, обаче, просто нямаше какво да се продава и предлага повече, а и самият СССР също беше в подобно катастрофално състояние.

   Това, че уж спокойно сме можели да отгледаме две деца, няма никаква връзка, дори ако има такава, тя е обратна. Ако отворите статистиката за раждаемостта в България, ще видите, че тя е с най-висока стойност през 20-те и 30-те години на миналия век, а към края на 40-те бавно, но сигурно започва да спада. Но отново, това няма никаква връзка.

   Но нека се концентрираме върху основното ви твърдение – как имало „спокойствие и сигурност“ и именно Съветската армия ги била „донесла“. Интересно на какво се базира това ви твърдение. Запознат ли сте с живота в България преди нахлуването на Червената армия, та да правите подобно сравнение?

   И за какво спокойствие и сигурност може да се говори изобщо, когато в резултат на войната, която ни обявява СССР и последвалата съветска окупация, у нас загиват близо 30 000 души (учители, лекари, свещеници, офицери – герои, сражавали се в три войни за България) избити без присъда. Други близо 3000 са осъдени на смърт от т.нар. Народен съд и още 30 000 войничета загиват по бойните полета на Европа в заключителния етап на войната… Какво спокойствие и сигурност е имало за тях и техните близки? А за десетките хиляди, минали през лагерите на смъртта и техните близки, какво спокойствие е имало? Каква сигурност е имало за всички българи, когато са им отнети земите и добитъка? Каква сигурност е имало през 1947 г., когато се извършва паричната реформа, с която не може да се обменят повече от 2000 лв.? А останалите? Това не е ли чиста проба конфискация и пладнешки обир? Какво да кажем за 1945 и 1946 г., когато издръжката на 300 000 окупационна съветска армия е в размер на половината държавен бюджет и за населението няма месо в продължение на месеци. Купонната система действа чак до 1952 г. Това ли наричате спокойствие и сигурност? Или това, че в продължение на половин век човек не можеше да говори спокойно с приятели, защото не се знаеше кой от тях ще изпее думите ти на КГБ (ДС), да не говорим за това да слушаш музиката или четеш литературата, която обичаш. Това ли, Илиян, наричате спокойствие и сигурност???

   И откъде тази злоба да ни заплашвате, че паметникът щял да си стои там? Не разбирате ли, че това е една язва в сърцето на София и България, една рана, която кърви и това няма как да се промени, ако този обиден, циничен и унизителен паметник продължава да стои там? Това ли искате – да имаме това в центъра на столицата ни, вместо нещо хубаво, което да ни обединява заедно като българи там?

 4. Много пишете, но нищо не казвате. Здравеопазването във Великобритания, Италия, Испания, Германия е напълно безплатно и не се налага да плащаш нито стотинка. От личен опит се убедих в това след двегодишен престой във Великобритания. Поинтересувайте се и ще разберете, че съм прав.
  Със земеделие и в ЕС се занимават едва 3 процента от хората.
  В днешно време европейските държави плащат дотации на фермерите и земеделците. И то много повече отколкото в България. Спомнете си как преди време точно поради тази причина фалираха маса земеделци и животновъди.
  Митовете, че комунизма направи българина мързелив ги разправяйте на друг. Ако бяхме мързеливи нямаше да се пръснем да търсим работа и нормално съществуване по света.
  За цената на тока ще ти кажа, че при заплата 200 лева плащах 10 лева за двустаен апартамент. А сега при заплата 700 лева-180-220. Сам си правете изводите.
  Факт е, че чакахме по 10 години за автомобил и апартамент, но купувахме нови, а сега караме трошките на Европа. И за безработицата да не говорим. Защото за да се купи автомобил или апартамент трябва да имаш работа, но не за 350 лева каквато е в провинцията.
  След като споменавате избитите след девети септември си спомнете, че и преди това има немалко репресии и разстрели на българи. Спомнете си за репресиите по стамболово време, за лагерите Урум-Еникьой, за разстреляните деца от Ястребино….
  Купонната система я има до 1952ра. така е но до тогава.
  И след като услужливо си спомняте за съветските войски пребиваващи в България до 1947-ма осведомете се колко нефт ни даде за 45 години СССР. Нефт който Т. Живков го продаваше за долари на Турция и Гърция.Този нефт го получавахме от СССР само срещу плодове и зеленчуци които изнасяхме. Не можете да отречете и факта, че по време на соца всеки имаше достъп до образованието.
  Не спекулирайте с лагерите на смърта. Те бяха закрити по нареждане на Т. Живков след като той разбра за тях.
  Да, имаше сигурност тогава момче. две деца съм отгледал, изучил, жилище съм изплащал с една заплата. И тази сигурност я донесе съветската армия.
  Злобата ми към такива като теб е неприкрита. И идва от факта, че вие само рушите и нищо не създавате. Вие и да преместите паметника( нещо което няма да стане) не можете да създадете нищо. За 23 години го доказахте.
  На вас ви пречи всичко и всички които не мислят като вас. Има една приказка за кривата ракета. Напълно подходяща за вас.

 5. Илиян, давайки за пример Великобритания, Италия, Испания и Германия, вие напълно оборвате основната си теза, че заслугата за сигурността, свързана с „безплатното“ здравеопазване, е била на Червената армия, тъй като в нито една от изброените държави не е нахлувала Червената армия. С едно доста показателно изключение – източната част на Германия. То е показателно, защото става въпрос за един и същи народ, поставен при едни и същи начални условия в началото на 40-те, но достигнал до коренно различен стандарт на живот, или „спокойствие и сигурност“ (според вашата терминология), през 1989 г. Да не говорим и за стотиците (ако не и хиляди) източно-германци, които са рискували живота си, за да избягат от въпросните „спокойствие и сигурност“, преминавайки през берлинската стена. И то стена, забележете, построена от самите източно-германски власти! Това дава пълно основание да си зададем резонния въпрос – какво ли развитие би имала страната ни, ако не беше окупирана от СССР и не ни беше наложен насилствено този чужд комунистически строй? Защо не помислите върху това? И защо бягате толкова упорито от темата за фалита? Това, че България фалира през 1989 г. е от съществетно, фундаментално значение, за икономическата и социалната ситуация днес. Можете да пишете колкото си искате за цената на тока едно време, но тази цена е поддържана с една изцяло спекулативна икономика (реекспорт на руски нефт). И тази изкуствено напомпана икономика в един момент доведе нещата до пълен крах. Това е като да вземете кредит от 200 000 лв., да си поживеете спокойно 2 години, да фалирате (с всички негативни последици от това), и после да си спомняте с носталгия за въпросните 2 години и да обвинявате за положението си не самия кредит и решението, което сте взели тогава, а някакви неясно какви външни сили от настоящето. Това най-малкото е детинско.

  Първите трудови лагери в България действително се създават в началото на 40-те, но условията там са поносими и за целия период на функционирането им до 44-та, в тях почива един единствен човек от спукан апендисит (от което вероятно е щял да почине и без да бъде там). От друга страна, след 44-та в тези лагери (както и в новооткритите), загиват хиляди (между които стотици свещеници и монахини) и хората са подложени на абсолютно нечовешки и унизителни условия, без адекватна храна, без лекарско обслужване, без максимален срок на пребиваване и т.н. Освен това, лагерите в Ловеч и Скравена (женското му поделение) са открити именно по инициатива на Тодор Живков през 1958 г. (две години, след като е оглавил БКП). Лагерът в Белене, с временни прекъсвания, функционира чак до 1989 г.

  Но дори и да се абстрахираме от Белене, и да приемем, че всичко приключва през 1962 г., това са цели 18 години на терор и поне 8 (до отмяната на купоните през 1952 г.) на повсеместна мизерия. Как тогава и по каква причина придавате тази положителна социална и икономическа роля на Съветската армия за България, при положение, че положението на българите се влошава рязко именно след нейното нахлуване???

  Колкото до личните ви квалификации и оценки към мен, то може да си ги спестите, защото хал хабер си нямате за мен и за нещата, които съм съградил през тези години, а и това няма никакво отношение към паметника. Градското пространство е общо и е на всички ни, така че нямате право да претендирате за някакви приоритетни права върху него. Ако това ще ви успокои (това може да послужи и за отговор към Здравка), то трябва да знаете, че дори творци като проф. Далчев, участвали в творческия колектив на паметника, са изразили волята си паметникът да бъде преместен.

 6. Да, в изброените от мен страни заслугата за безплатното здравеопазване не е на Съветската армия, но безплатното здравеопазване е факт в България точно заради строя донесен ни от Съветската армия.
  И трябва да ви кажа,че хората в Белене не са били само политически затворници. Имало е и немалка част криминална измет. А и политически затворници е имало и преди девети септември, нали?
  Не знам каква би била България ако не ни беше освободила Съветската армия от царсия режим, но факта, че селяните са създавали много деца за да има кой да работи на нивата красноречиво говори каква е била България преди девети септември. Да създаваш деца за да ти работят на нивата-мерси от това добро. Имам възрастни роднини и знам какво пиша, повярвайте.
  Вие също трябва да се съобразявате, че градското пространство е на всички ни, а вие, искащите преместването на паметника на СА сте една шепа хора. Нали на митингите се събрахте най-много 70 човека…Нали искате демокрация. А при демокрацията малцинството няма думата.

 7. Събирали сме и по няколкостотин души, но това не е съществено. При демокрацията, както подсказва и самата дума, абсолютно всеки има думата да изрази свободно позицията си. Свобода – нещото, което съветските окупатори, убийци и изнасилвачи удавиха в кръв.

  Именно защото това централно градско пространство е общо, толкова по-силна е нуждата съдбата му да се решава с максимално-широк обществен консенсус – за да бъде приятно за всички и да спре това постоянно противопоставяне и разделение сред нас – българите. И тъй като такъв консенсус липсва и едва ли някога би могъл да бъде постигнат, с оглед на обективните исторически факти, то е редно да потърсим друго място на този паметник, а това пространство да бъде изпълнено с нов живот – необременен политически и не-разединяващ, а напротив – обединяващ всички ни.

  • И по няколко хиляди да се съберете наистина не е съществено.
   Сериозно ли говорите, че всеки може да изрази позицията си свободно в днешните условия ?

   Отидете в най-обикновена фирма или държавно учреждение и изразете свободно мнението си за шефа , който не ви плаща редовно заплатите, не ви дава полагащата се годишна платена отпуска / а след законодателните недомислици на правителството на каубоя – пожарникар и не е длъжен да ви я заплаща / , не ви плаща необходимите осигуровки, сключил е с Вас договор за 8 часов работен ден , а работите 16 , но за допълнително заплащане не ви се дължи .. и ще видите капиталистическата “ свобода “ в чист вид.

   Може да пробвате и друг вариант – Опитайте се да участвате в т.нар. “ свободни “ избори за да бъдете избран за народен представител , гарантирам Ви ,че депутатското място ще Ви се върже на цена между 40 000 и 120 000 Евро, а министерско кресло около 250 000 Евро, като трябва и да лижете задника на американския посланник или най -малко на лидера на партията.
   С други думи в „свободните“ капиталистически избори могат да участват само капиталисти и то със солидни сметки …. за да Ви се изяснят нещата в Народното Събрание на времето преди „демокрацията “ бяха избирани хора от най -достойните в съответните професии и Президиумът при издаването на указите се съобразяваше с техните решения и мнения , взети и изказвани по време на работните сесии на събранието.

   Та за да бъда докрай точен ще Ви уточня кое не представлява свобода:

   Свобода НЕ Е : да можеш псуваш Премиера и правителството
   да се дрогираш
   да имаш обратна сексуална ориентация
   да умираш от болест поради липса на нормално здравеопазване
   да нямаш работа
   да не получаваш средства за препитание
   да нямаш нормална пенсия
   да нямаш нормална възраст за пенсиониране
   да пребиеш гражданин щото някакси ходи по улицата
   да те пребият щото някакси ходиш по улицата
   да караш пиян и/или с превишена скорост
   да платиш на катаджията, щото си карал пиян и/или с превишена
   скорост и той да те пусне
   да няма качествено равно и еднакво за всички образование
   да няма справедлив и некорумпиран Съд

   Всичко това НЕ Е свобода, подчертавам НЕ Е.

   Свободата Е: да имаш работа
   да имаш нормално здравеопазване
   да имаш равно и еднакво образование
   да имаш нормално пенсионно осигуряване и нормална
   нормална възраст за пенсиониране
   да има много лоши органи на реда, които да не позволяват
   на някои да те пребие щото някакси ходиш по улицата и
   обратно, да не ти позволяват да пребиеш някой щото ..,
   както и да не позволяват да караш пиян и/или с превишена скорост
   да имаш доходи, осигуряващи ти достоен живот
   да имаш право на 8 часов работен ден и отпуски
   да има справедлив и некорумпиран Съд.

   Ето това Е свобода, това са свободите, които бяха защитени от държавата и аз съм жив свидетел,че бяха спазвани в Народна Република България, която беше част от Съвета за Икономическа Взаимопощ, Варшавския договор и въобще част от целия Съветски блок.

   И за да не ми говорите глупости веднага ще Ви приведа пример за справедливо съдопроизводство :
   Янчо Таков е син на Пеко Таков, а Пеко Таков беше член на Политбюро на ЦК , Председател на Народното Събрание и зам.председател на Държавния Съвет на Народна Република България, като място ТРЕТИЯ ЧОВЕК в държавата.
   Синът му, Янчо Таков беше осъден и лежа ефективно две години за контрабанда на стоки, а Пеко Таков си подаде оставките. Днес обаче в „демокрацията“ не може да бъде осъден дори сина на най -обикновен пиклив партиец от ГЕРБ, БСП, ДСБ, ДПС или която и да е друга недомислена партийка, или сина на най – пиклив началник на някакво РУП в МВР …. поради “ свободата “ .

   От “окупацията” не са били доволни и признателни всички. Недоволни са тези, дето са пиели народната кръв и пот … И сега да стане същото, да не мислите, че лица като Христо Ковачки, Черепа, Бойчето , Дилянка , Костовчето, Станишко, Гоце и други ” демократи ” милиардери ще бъдат признателни… ами няма, много ясно … щото ще им се наложи да работят за заплата , а не да грабят фондове и ДДС.

   Така, че съветските “ окупатори “ са отнели една, единствена „свобода “ – “ свободата “ на хищника да убива жертвите си и затова е този платен вой, включително и Вашия, срещу паметника на най-достойната армия.

   Колкото до това дали войниците от СА са били убийци и изнасилвачи, Ви препоръчвам да се поинтересувате, колко са цивилните жертви дадени от немците / без да разделяме , колко са убити от СССР и колко от Англия и САЩ / за периода на ВСВ , и да ги сравните с цивилните жертви дадени от СССР / 14 -18 000 000 / … Всъщност огромния брой жертви дадени от съветските граждани не са на бойното поле, загубите в жива сила са между 9 и 11 000 000 военни, а много са цивилните избити от фашистите , поради което и общия брой жертви на СССР възлиза на около
   25 – 27 000 000. Така, че вижте колко са цивилните жертви на немците и тогава говорете тъпотии.

   Толкова засега … а по отношение на консенсуса …. да се споразумеем така ….. когато премахнат паметника на Съветския войник в Трептов парк, тогава и ние да преместим нашия …. Става ли ?

   • Стига вече с този Трептов парк, онзи паметник е мемориален, под него лежат кости на 50 000 съветски войници, загинали в битката за Берлин, което го прави истински ПАМЕТник, за разлика от нашия ПСА, който е всичко друго, но не и паметник, в истинския смисъл на думата. В България, Червената армия не е водела никакви битки, няма нито един загинал войник в бой и изобщо, армията не идва да се бори за някаква справедлива кауза, а напротив – идва да завладее и подчини родината ни, което и превръща този „паметник“ просто в инструмент за пропаганда на една партийна лъжа. Не на последно място, Трептов парк далеч не е в центъра на Берлин, а отстои на над 5 км. от него. С риск да стана досаден, ще ви напомня, че единствената наша цел, свързана с ПСА е неговото преместване. Това е всичко. Като следствие – не бихме имали нищо против този паметник да намери своето място в музея на тоталитарното (социалистическо) изкуство, или някъде в гората, в близост до посолството на Руската федерация. И двете места отстоят приблизително на 5 км. от центъра на столицата ни, така че когато това се случи, поне по показател местоположение ще може да се прави сравнение между ПСА и Трептов парк.

    Отделно, нямаме в центъра на столицата си огромен паметник на Вермахта, та да се налага да сравняваме цивилните жертви убити от едната или от другата армии, започнали заедно като съюзници ВСВ. Факт е, че Червената армия е извършвала военни престъпления в колосални размери, включително и у нас (видно от писмата на Георги Димитров до Сталин), така че това е пореден аргумент за премахването на този „паметник“ на престъпници.

    Колкото до врели-некипелите за „пиещите народна кръв“, съм ви отговорил в една от предните ни публикации. Задал съм и два конкретни въпроса към вас, на които очаквам аргументиран отговор.

    А разсъжденията ви за свободата само могат да ме натъжават. Звучите досущ като Тодор Живков – как народът под „независимост“ разбирал „да има какво да яде“. Ако беше прав, щяхме ли изобщо да извоюваме свободата си през XIX в., когато хората са захвърляли и работа, и сигурност, и грошове и целия си живот, с една-едничка идея – тази за свободата. „Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот“, е питал Левски. Е задавайте си и вие този въпрос. Всички неща, които изредихте – равно образование (под формата на добра дресировка), сигурност, добра заплата (под формата на храна) и т.н. я има и птичката, живееща цял живот в клетка. Тя свободна ли е?!

    Редно ли е да ви напомням, че в НРБ човек нямаше свободата дори да избира местоработата или местоживеенето си? Човек нямаше свободата да се облича така, както иска, да слуша музиката и чете писателите, които обича, да изповядва религията, в която вярва… нямахме право изобщо да напускаме клетката, наречена НРБ. Какво да кажем пък за т.нар. „равно образование“ – та нали именно синчетата на „активните борци“ заемаха всички хубави специалности без положен изпит, както и завършваха следването си, а обратно – роднините на набедените за „народни врагове“ не бяха изобщо допускани до висше образование и бяха демонстративно изключвани от университетите, колкото и умни и талантливи да бяха. А за пенсионното осигуряване нещата отиват дори още по-далеч – след преврата от 9 септ. комунистите съсипват градените с години пенсионни фондове, където всеки чинно е внасял част от собствената си заплата, за да получи после пенсия, въз основа на внесеното. Комунистите ограбват тези фондове и започват да плащат пенсиите от държавния бюджет, без никакъв оглед на това, какво е внасяно и колко е заработено. А на някои партийни функционери и роднини до трето коляно, им се даде дори допълнителна пенсия. Какво изобщо ми говорите за сигурност на пенсиите, след като именно те ги окрадоха? Ами законът за лишаване от право на пенсия, който също те приеха? Ами забраната на хиляди и хиляди хора да практикуват професията си и непризнаването на стажа им от преди 44 г.? Това ли ви е „нормалното пенсионно осигуряване“ и „гарантиране на 8-часов работен ден“?…

 8. Кубер, колкото и да го усукваш и от 9 кладенеца вода да носиш пак не можеш да отречеш, че тогава всеки можеше да се лекува, че тогава нямаше просяци и ровещи по кофите, тогава плащането на ток,парно и храна не представляваше проблем за едно семейство, както и закупуването на жилище. Вярно след 10 години чакане, но с безбожно ниски лихви.
  И всеки можеше да учи-ако не редовно-задочно. То някои като Инджев са учили с привилигированите в СССР, но сега се обърнаха като фурнаджийски лопати. Такива окрадоха България.
  А съветски войници загинали в България ИМА. Край град Кула. Пойнтересувайте.

 9. Разбира се, че отричам, че можело всеки да се лекува, всеки да учи и плащането на ток и закупуването на жилище не било проблем за никого. Явно не сме живели в една и съща България с вас. Знаете, че режим на тока имаше дори и през 80-те – повече от петилетка преди последния и окончателен ФАЛИТ на комунизма. И знаете, че беше всеобща практика в една панелка да съжителстват по 2-3 поколения… защо ли се е получавало така, след като уж сме били толкова ларж, че да си купуваме жилища на килограм!?… Наемите също не бяха хич евтини – по 70-80 лв., с оглед на заплата за млад специалист от рода на 120 лв. Още повече пък за безпартийните членове на обществото животът беше същински ад… с ограничени заплати три пъти по-ниски от тези на членовете на партията. За другите облаги да не говорим. Изобщо, спирам да водя спор с вас по този въпрос, защото очевидно думата ФАЛИТ нищо не означава за вас. ФАЛИТ. ФАЛИТ. ФАЛИТ. Комунизмът ФАЛИРА три пъти, драги. Идеалите и мечтите са едно, а икономическите реалности – съвсем друго.

  Относно Кула, единственото, което е сигурно, е, че там има погребани съветски войници – дали загиват точно на територията на България и при какви обстоятелства е друг въпрос. Битката, за която става дума, е в края на септември и цели овладяването на Връшка чука – сам отворете Google maps и вижте къде се намира Връшка чука и на чия територия е… В случая не може и дума да става за битка на територията на България, каквото беше и твърдението ми. Това е началото на настъплението на Червената армия в Сърбия и де-факто се явява съвсем отделен епизод от историята на Втората световна война.

 10. И какво? Не всеки според вас е можел да се лекува ли? На някога да са му забранявали да влезе в клас? Е тук вече удари гредата Кубер. Лъжеш та цепиш и примери не можеш да дадеш. 🙂
  А за панелките ще ти кажа: живеят по две поколения , но защото ако първото изплати апартамента, то след това дойде хубавата ви демокрация което означава безработица и мизерия. за това живеят по две поколения в една панелка. Но не всички блокове строени по соца са панелки, нали?
  Не казвам, че живота беше идеален, но беше рай в сравнение от строената от вас демокрация.
  Относно загиналите съветски войници край Кула-да на българска територия са загинали. На три километра от границата се е водил единственият бой на наша територия. От този край съм и знам това по-добре от вас. Тоест вие не знаете…
  И за заплатите лъжете седесарски Кубер. Нямаше разлика в заплатите на партийните членове и на тези на безпартийните. Лъжете.
  Аз съм живял в оная България, а вие в седесарската й интерпретация.

  • Никаква греда не удрям, ето четете разказ от първо лице: http://chitanka.info/text/2898/3#textstart

   И понеже давате за пример забрана за влизане в клас, то е редно да попитам – а днес кому се забранява да влиза в клас, та правите това сравнение???

   На обвинението в лъжа за заплатите, веднага ви давам пример от моето собствено семейство. На дядо ми, който беше адвокат, неколкократно му забраняваха да практикува професията си (!!!) и докато за всички адвокати членове на партията таванът на заплатата беше 400 лв., то за нечленовете, като дядо ми, таванът беше 130 лв. Колкото и да работи, взимаше тези пари и нито стотинка повече. Това сигурно се вписва във вашите представи за справедливост на труда и заплащането, може би?…

   И изобщо, кое точно от думата ФАЛИТ не ви стана ясно? Дори от чешмите мед да е текъл и токът да е бил напълно безплатен, дойде моментът на истината (на три пъти) и днес всички плащаме и за това. Детинщини по въпроса не ми се четат повече.

   А това къде точно е била битката за Връшка чука едва ли може да бъде определено. Все пак това не е била ръкопашна схватка, а широкомащабна операция с катюши и други системи за залпов огън, танкове и т.н. Огневите позиции на Червената армия за били на територията на България, а тези на противника – на територията на Сърбия. Да, ако искате да бъдем педантични докрай, възможно е част от загиналите в тази битка формално да са се намирали на територията на България (въпреки че такива данни не успях да открия), но тази битка няма нищо общо с България (окупирането на цялата ни страна отдавна е приключило). Тази битка е началото на съвсем друга операция, целяща превземането на Белград, а не е част от окупационните действия на Червената армия у нас.

 11. А господин Кубер, велик йезуит сте, но няма как да излъжете хората .

  Да започнем точка по точка:

  1. Защо да е стига с този Трептов парк … нещо не ви е май изгодно, че съществува ли или що…. и бихте ли ми обяснили аргументирано разликата между истински паметник и фалшив паметник, че нещо не схващам.
  По Вашата логика следва да вдигнем паметник на Шипка на турските войници , защото там са загинали бая турски аскери и това ще е истински паметник .
  2. Така и не стана ясно след като идва да завладее и подчини родината ни, защо в следващите 45 години България е равностоен международен субект, икономически партньор и военен съюзник , като заема 25 място в света по икономическото си развитие и също не става ясно защо след като се освободихме от съветската „окупация“ , и новите ни „приятели“ ни помагат ние плътно и неотклонно дълбаем към дъното като в момента нито сме международно признат икономически партньор / то и няма как , защото разградиха цялата ни икономика съгласно плана Ран -Ът/, нито можем да присъстваме на който и да било пазар , нито имаме възможност да се защитаваме / до такава степен , че в стратегическите „отбранителни“ планове на НАТО за защита на българските земи са предназначени две турски дивизии – ако това Ви говори нещо /, нито пък някой ни взима на сериозно в международните правоотношения и към момента заемаме престижното 76 място в света по икономическо развитие ,като пред нас е Уругвай ,а вече може би и Боливия …
  Та това е основния въпрос кое от двете е окупация – това след 9 септемвр 1945г. или това след 10 ноември 1989г.
  Като гледам икономическите показатели и благосъстоянието на хората – окупация е това след 10 ноември 1989г.
  3. По точка трета откровено лъжете – Никога по нкакъв начин не е доказано Червената армия да е извършвала масови военни престъпления.
  Ако потърсите дори в нета ще намерите маса снимки на това как войници на Вермахта бесят или разстрелват мирни граждани и селяни, как палят села и църкви / руски църкви естествено, а в църквите в белорусия са затваряли и насерлението на цялото село / , та ще намерите такива снимки … Странно въпреки оплюването на Червената армия такива архивни снимки за войници от РККА не могат да се намерят … колокот до твърдяните изнасилвания Вие не знаете / но това не е учудващо /, че в Червената армия забраната за сексуални отношения с лица от държавите с които се воюва или преминава е била скрепена със санкция “ смърт чрез разстрел “ , дори ако тези отношения са били със съгласието на отсрещната страна.
  Гледах покъртително предаване в което австриец намери баща си руснак, който е живял с майка му и тя му е оставила името и картичката , като му е поръчала да го намери ,защото той е бил любовта на живота и ,но не могли да се оженят защото военната забрана е била категорична , както и наказанието … и войника е щял да бъде разстрелян.Поради което са скрили отношенията си.

  • 1. Вече обясних по-нагоре разликите. Паметниците, както подсказва и името им, се правят, за да съхранят паметта за дадено историческо събитие или личност. Паметникът на вр. Шипка отразява такова историческо събитие, също както и паметникът на Цар Освободител, този на Васил Левски, този в Докторската градина и също както мемориалният комплекс в парка Трептов. Затова и аз ги наричам истински.

   Така нареченият „паметник“ на съветската армия, напротив, не отразява никакво историческо събитие, а тъкмо напротив – подменя нашата собствена история. Затова и не е истински паметник, а чисто партиен пропаганден инструмент. Архивите, разкриващи истинските мотиви за неговото настоящо местоположение, го потвърждават.

   2. Вие също, може би, се нуждаете от обяснение като на малко дете какво означава думата ФАЛИТ. Не възнамерявам да си губя времето с това.

   A propos, планът на Ран и Ът е единственият разумен възможен изход за фалирала България, поръчан и приет именно от човекът, обявил фалита на България през 1990 г. – Андрей Луканов. Прочетете го, ако не сте още (както изглежда).

   Това за „равностойния международен субект“ само може да ме кара да се смея на глас, но кажете за това 25-тото място по икономическо развитие. Какво точно влагате в тези думи? За коя година става въпрос и с какво бихте подкрепили подобно твърдение? Нека да коментираме реални икономически показатели! Според официалната статистика, предоставена от Световната банка, БВП на България през 1989 г. е 22 млрд. долара. За 2011 г. БВП е 53 млрд. долара. Дори и да приспаднем инфлационната корекция, пак днес произвеждаме значително повече, отколкото през времето на комунизма.

   3. Напротив, доказано е. Последно с решение на Европейския съд през 2011 г., който признава клането в Катин за военно престъпление. За което самите Горбачов и Елцин признават, че е дело на Сталин.

   Видно е и от множеството разкази на свидетели. Особено брутални са били сцените в Източна Прусия: http://www.extremecentrepoint.com/?p=234

   У нас също добре са се „забавлявали“ и видно, положението на българите е било като това на поробен народ:


   А и далеч преди това – през 1942 г. съветската подводница Щ-213, с командир капитан-лейтенант Денежко, торпилира и потапя кораба „Струма“. Загиват 767 души, предимно еврейски бежанци.

   • Ами да Паметникът на СА в София също отразява историческо събитие … освобождаването на България от капитализма … и втози смисъл си е най -истинския паметник… и съвсем нищо не подменя в нашата история.Всъщност Вие и вашите господари се опитвате да подмените историята и доказателство за това е написаното от Вас в поста ви.

    “ Последно с решение на Европейския съд през 2011 г., който признава клането в Катин за военно престъпление. За което самите Горбачов и Елцин признават, че е дело на Сталин.“

    Не ме разсмивайте – “ Крадецът вика дръжте крадеца „, самите Горбачов и Елцин , сериоооозно … Горбачов , агент „Гербер “ и Елцин, пияницата лижещ гъза на Клинтън, за който Клинтън в 1995г. в изказване заяви „На нас ни необходимо Елцин да управлява още 6 години и окончятелно ще решим проблемите с Русия . „, пияницата ,коъто доведе две граждански войни и разкъса територията на държавата, който подписа безумния договор …предателите на държавата …стига ,бе ..

    Европейския Съд, леле леле … и как обясниха немските гилзи, и немския канап с който са връзвани ръцете на пленниците … може би в 1939г. НКВД е мислело да компометира добрите германци / с които тогава са били съюзници съгласно Молротов Рибентроп/ и затова е застрелвало поляците / и руснаците / само с немски пистолети и е връзвало ръцете с немски канап.

    Катин е огромна и гнусна лъжа, както са лъжа и размерите на Сталинските репресии. Ще ви напиша допълнително.

 12. Така че вашите твърдения за масови репресии от страна на РККА са твърде лъжливи и недоказани с нищо.
  Разбира се като нормален човек и нейезуит акто Вас, следва да отчета ,че със сигурност е имало и някакви негативни действия от старана на войници и от РККА по отношение на други хора, но това е война …и при това никой не задава въпроса на ревящите за разрушения Берлин – „А ВИЕ ДРАГИ КАКВО ПРАВИХТЕ ПРЕД МОСКВА “ .
  Колкото до това дали са съюзници не ме разсмивайте – ВСВ започва с Мюнхенското споразумение в 1938г. с което Судетите са отнети от Чехия и дадени на Германия и то от Англия, Франция и Италия , както виждате СССР там не участва ….

  Следва нахлуването на Германия в Полша на 1 септември ,а на 3 септември 1939г. Англия и Франция обявяват война на Германия / известна като странната или седящата война /, защото не предприемат никакви действия срещу германия и я оставят да си превеземе Варшава. Ето това е горещия етап на ВСВ – участващи държави – Германия, Англия Франция, Полша …
  Чак на 17-18-ти септември СССР влиза във войната връщайки си териториите на Западна Украйна и Западна Белорусия окупирани от полша в 1920-1921г. с т.нар. Рижски договор. Полско -съветската война в която на маршал Пилсудски са помагали Англия и Франция. В лагерите на поляците са избити между 60 000 и 80 000 руски офицери и войници ,но никой не плаче за това , а виж за Катин лъжат до безобразие / като изключим и факта ,че там работата е свършена от Вермахта/.
  Та така драги, СССР никога не е навлизал в територии принадлежащи на Полша и вкоито никога не е имало полско население , ако това се опитвате да намекнете. Просто СССР си връща окупираните през 1920-1921г. територии на Западна Украйна и Западна Белорусия ама то трябва малко и да се чете или Вие карате като чукчата – „Чукча не читател, чукча писател“
  ще продължим и по нататък ,но сега съм ангажиран и ще напиша отговори и по другите точки , но довечера.

  • И нито дума за пакта „Молотов – Рибентроп“, броени дни след който пламва войната? И казвате – до 17 септември е истински горещият етап от войната, пък после вече всичко става мирно и спокойно и Червената армия почва да „освобождава“ наред. И така, та до 22 юни 1941 г., а? Истински започвате да ме забавлявате. 🙂

   Интересно, тогава, как бихте коментирали съветската авантюра във Финландия, започнала през ноември 1939 г.? И там ли все така армията освобождава ли, освобождава?… За което, съвсем между другото, изхвърлят СССР от Лигата на нациите, но сега… подробности. 🙂

   • Сериозно , е този пакт ви е основното , но този пакт не е договор за съвместни военни действия срещу Полша, а договор за военна и икономическа взаимопощ и сътрудничество. Нали не се учудвате, че държавите като международно правни субекти могат да сключват такива договори, още повече когато СССР е бил изолиран и под негласна икономическа блокада.

    Нещо за Мюнхенското споразумение ? Чърчил за споразумението „Политиците ни трябваше да избират между позора и войната. Те избраха позора , за да получат и войната. “

    Относно войната във Финландия в 1939г. – няма защо да коментирам нещо ,което е коментирано хиляда пъти , НО ЗА ВАС С УДОВОЛСТВИЕ:

    Това е т.нар. „Зимна война“ – През октомври 1939 г. СССР отправя ултимативно искане към Финландия за териториални отстъпки в района на Ленинград и няколко острова във Финския залив, като предлага за компенсация район в Карелия. Финландското правителство отказва. Дискусиите стават разгорещени, тонът на руския печат започва да става заплашителен и на 28 ноември съветското правителство анулира Договора за ненападение от 1932 г. На 30-ти започва руското нахлуване.
    На 6 март 1940 г. финландското правителство изпраща делегация в Москва да преговаря за мир. На 12 март правителството на Финландия обявява, че условията са приети и се подписва Московски мирен договор от 1940 г., с което се слага край на военните действия във Финландия. Договорът променя съветско-финландската граница, установена с Тартуския мирен договор между РСФСР и Финландия, подписан в гр. Тарту (Естония) на 14.10.1920 г. след завършване на гражданската война във Финландия и Първата Съветско-Финландска война от 1918-1920 г. В допълнение към предишните съветски условия сега Финландия е принудена да отстъпи части от общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак, а също и финландската част на полуостров Рибачий.

    Вие виждате ли нещо ненормално в един териториален конфликт … между другото , целта на СССР е била териториални компенсации в района на Ленинград , а не унищожването на Финландия като държава и покоряването и, КАКВИТО ОБИКНОВЕНО СА БИЛИ ЦЕЛИТЕ НА Хитлер към окупираните държави.
    Няма как да сравните териториален конфликт с унищожителна завоевателна война, това е все едно да обвините СССР за 1968г. и териториалния конфликт с Китай.
    Да не забравяме, че Финландия все пак си получава предлагания район в Карелия.

    За да не съм многословен пък вижте защо съществува държавата Финландия и благодарение на кого , след като до 18 век е била област в Швеция.

    Мисля ,че отговорът ми е достатъчно точен.

    И да точно така , до 1941г. РККА не навлиза в тертории ,които са принадлежали на Полша и в които има полско население.Териториите в които навлиза СССР са териториите на Западна Белорусия и Западна Украйна, окупирани от Полша с Рижския мирен договор.Вие ме разсмивате с тъпата си упоритост да се правите на непрочел това ,което съм написал…или може би агентите на САЩ посолството са тъпи ..не вярвам. Вие сте достатъбно интелигентен и достатъчно йезуит за да тролите тук и да пишете лъжи.

 13. Искам да се поправя , че се е получила смислова неточност :

  „Та така драги, СССР никога не е навлизал в територии принадлежащи на Полша. Териториите, в които СССР навлиза, никога не е имало полско население , ако това се опитвате да намекнете. Просто СССР си връща окупираните през 1920-1921г. територии на Западна Украйна и Западна Белорусия ама то трябва малко и да се чете или Вие карате като чукчата – “Чукча не читател, чукча писател”

 14. Кубер, тези неща за който пишеш ги е имало, но приключват в началото на шестдесете години. Не се извъртай. Нямаше ги през целия социализъм.
  Днес всеки може да пише каквото си иска. Но я ми посочи на кой му е забранявано да се лекува? На кой му се е налагало да проси? На кой му се е налагало да бърка по кофите за боклук?
  А относно битката на Връшка чука- да вече трудно могат да се намерят свидетели за тази битка, но лично знам къде е територията на сражението.
  И така наречения фалит който България е претърпявала три пъти по време на соца е рай пред днешната „свобода и демокрация“.

 15. Та да продължим : Та значи не искате да сравняваме цивилните жертви на Вермахта и на СССР …защо ли ?

  Нали Третия райх претендираше за цивилизованост , за това ,че са апотеоза на цивилизацията , че ще въведат нов световен ред …

  Нали всички твърдяха, че СССР и по специално комунистите са изроди и убийци …. сравнете жертвите / цивилните/ и ще видите как са действали западните “ цивилизатори“ / всъщност и до днес те действат все така / и как източните, комунистически “ диваци“ … или си мислите, че паметника в Трептов парк случайно е на войник вдигнал в ръцете си дете ….

  Сравнете след 1945г. в колко военни конфликта участва „империята на злото “ СССР и в колко „родината и защитника на демокрацията“ САЩ …айде да не се мъчите ще ви дам данните ….

  САЩ след 1945г. създават и участват в над 200 военни конфликта , от които 49 / към настоящия момент / са по -големи или средни ВОЙНИ , като всичките те се отличават с небивал терор върху мирното местно население , не е нужно да ви давам примери, те са пред вас и в настоящето – Ирак, Сирия , Либия, Осетия … или ще ми кажете ,че това не са активни мероприятия на ЦРУ, както и самия Горбачов беше / и е все още / агент на същото ведомство.Терминът е “ агент на влияние „, оперативно име „Гербер“.

  СССР след 1945г. участват в не повече от 10 военни конфликта, като нито един от тях не е предизвикан от тях, и само един е война – тази в Афганистан, като не забравяйте, че от СССР беше поискана официално помощ от афганистанското правителство за справяне с наркопроизводителите, които бяха врагове на правителството , защото им пречеше да пласират дрогата там също участваше и САЩ , разбира се на страната на наркопроизводителите ..терминът “ контролирани доставки “ , говори ли ви нещо …ако не, бързо си намерете информация, че да ви светне / или вие сте от информираните, които работят за посолството с шареното знаменце, с много звездички и се правят на гърмяни зайци /.

  По точка трета : Въйййй / както казват в Бургас/ ..не мЪ разплаквайте с тези си съждения.
  Сериозно ли смятате ,че финансовата обезпеченост, осигуряването на работа , образование и здравеопазване и грижата за нормалното развитие на младото поколение не е свобода , а свобода е да мога да пласирам наркотици в която точка на страната поискам, под заплахата на шефа си наркодилър и под защитата на полицията ……..не ме разсмивайте.

  Лаенето по институциите може да е ефектно, но не е ефективно и в никакъв случай не е свобода.
  Да не забравяме, че можете да лаете едва когато сте на ниво да не умрете от глад, а вие пропускате и факта, че когато националното българско освободително движение започва и се развива, то е плод на усилията на много ЗАМОЖНИ и най-вече на ОБРАЗОВАНИ хора.

  Може би образованието е най-важната част от свободата – образованият човек е буден, той има механизъм на защита, той знае и може да прави планове и не може да бъде манипулиран.
  Комунизмът беше осигурил равно и безплатно образование за всички, което означава ,че той беше честен към хората и не се стремеше към тяхното.манипулиране.

  Ако трябва да цитирам Ман , ще го направя : “ Когато една класа притежава образованието и парите , няма никакво значение как ще се наричат отношенията между нея и останалите класи. В действителност те ще бъдат раболепно подчинени на първата. “

  Така, че спрете да пишете сълзливи мадригали и не лъжете.

  Не сме могли да си определяме местоработата …. смях, и глупости когато баща ми е станал минен инженер е имал три предложения , две по -близки до родния му град и едно в Странджа – Сакар срещу тройна заплата … е поживяли сме седем години в Тополовград,но пък тате взе добри пари, после си беше преназначен в Мини София, много от колегите му, които работеха там, след като им приключи договора, им дадоха апартаменти В КОЙТО ОКРЪЖЕН ГРАД ИСКАХА и тн.
  В общи линии никой не отиде далеч от родното си място, това му се вика разпределение на интелектуалния ресурс и развитие на териториите … между другото същото правят и канадците, ако отидеш в кофти студена и прочие територия / щат / да работиш като лекар или инженер ти дават жилище, кола и тройна заплата до изтичане на договора, а като свърши ако си решил да живееш там добре… ако не връщай се където си …разликата е само ,че не те преназначават , а си търсиш работа .

  Та недейте прави драми от нещо естествено и извършвано навсякъде … иначе ще стане като сега ..всички в София и какво …70 процента е паплач, занимаваща се с измами, наркопласиране или проституция …поради липса на реална ангажираност в нормални неща и липса на санция и действаща полиция и съд.

  И спрете да пишете лъжливи неща – дядо ми беше поп / прадядо ми също/, дядо ми официално е обявен за враг на народа / пазя решението /, но майка ми си завършва висше образование, а дядо ми / враг на народа / си получаваше пенсия … това е което съм видял с очите. Вярно това се развива в 1975 , а не в 1945г., но си мисля ,че дори и в началото да е имало залитания то те са отстранени 10-тина години по -късно.Поне по мое време на помня някой да не е бил осигурен или без работа, образование или здравеопазване .

  А вие не се старайте да лъжете толкова, те от посолството на САЩ пак ще си ви дават заплатата …за тях и по -малко е достатъчно .Важното да е постоянно за да се създава основен политически фон. Това е целта им.
  И не мислете, че всички са на 16 години , а също така не мислете ,че ще изоставя истината.
  Както се казваше в книгата „Предречено от Пагане“ :
  „Аз не помогнах на световното зло, от което то нито ще отслабне, нито ще намалее. Просто аз не му дадох своето съдействие.“

  Спазвам този принцип , да не съдействам на злото.Спазвате го и вие и оставете паметника на най- достойната армия на мира.

 16. Трябваше още в началото да започнете с това. Че за вас Червената армия е „най-достойната на мира“ (под „на мира“, предполагам имате предвид „на света“). Така щях да знам, че сте със съветско национално самосъзнание, а не с българско, и нямаше да се налага да спорим изобщо.

  За мен най-достойната армия би могла да бъде единствено българската армия. И през цялото време аз изхождам от българската гледна точка, докато вие упорито защитавате съветската. Направихте го и в предишната публикация, където съм ви задал конкретни въпроси, които чакат отговор (https://demontirane.org/2012/05/09/не-сме-съгласни-с-конкурсната-програм/#comments), направихте го и тук… как Финландия била едва ли не длъжна да приеме съветския ултиматум, пък Латвия, Естония, Литва и Полша, също явно е трябвало да заемат партерна поза по презумпция.

  Хем цитирате Мюнхенското споразумение, хем говорите за това, че Полша била всъщност част от Източна Беларус и Украйна. И по какво точно се различават приказките ви от анексията на Судетската област от страна на Хилтер? И там Хитлер е действал понеже населението не било чешко, а немско. Е, и? С какво Сталин е по-добър или по-различен? С нищо. Поделят ли си двамцата Полша и изтриват ли тази държава двамата ЗАЕДНО от политическата карта на Европа? Изтриват я. Заедно! Що за демагогия е това вашето? Отричате престъпленията срещу човечеството, извършени от Сталин. Отричате легитимността на Европейския съд. На кой свят точно си мислите, че живеете? Все едно, слабо ме интересува. Живейте както сметнете за добре и в който измислен свят желаете. Не желая да споря повече по въпроса за „паметник“, възхваляващ убийците и поробителите на целия ни БЪЛГАРСКИ народ, разположен в сърцето на БЪЛГАРИЯ, с такъв сталинист-демагог със съветско самосъзнание като вас.

  • Явно се правите на по -тъп, отколкото сте, имах предвид да оставите Паметника на Съветската армия на мира т.е. на спокойствие , с други думи да не тормозите обществеността с глупавите си и при това неаргументирани, неиздържани и във висша степен невярни във всяка една точка искания.

   Аз съм с нормално национално самосъзнание, което е българско и съм патриот, но това не означава , че ще стана лъжец или предател , нещо в което вие сте се превърнали.

   Аз съм българин и изключително уважавам българската армия такава, каквато е била , но поради исторически причини тя не е имала възможността да направи това, което е направила РККА , както и да е йезуитщината ви личи от километри … не се опитвайте да играете на националната струна, защото мога да ви преведа поне сто примера, за зверства на наши войници в Сърбия и Макенодско / не , че сръбски войници също не са зверствали/ . Проблемът ви / или по -точно задачата Ви/ е да подвете всичко под общ знаменател и да фингирате, някаква имагинерна вина на СА по отношение на българския народ, която на практика не съществува , независимо от това какво казвате Вие…. аз пак ви моля , намерете ми снимки на военнослужещи от Съветската армия от които да се вижда как съветския войник беси, коли, пали , разстрелва …е няма такива … в същото време може да намерите такива със стотици на войниците на Вермахта …защо ли ?

   Другият ви проблем ,че уцелвате човека , който е чел баш за литва, Латвия и Естония , а вие явно не сте или се правите ,че не сте.

   По отношение на Финландия, никъде не съм казал, че е длъжна да приеме исканията за териториални отстъпки в района на Ленинград …не ги е приела, съответно е последвал военен конфликт и СССР е получил тези територии, като не забравяйте все пак е дал това ,което казал ,че ще даде.

   Понеже се правите на неразбрал ще Ви повторя, че един териториален конфликт , няма нищо общо с унищожителна завоевателна война, целяща унищожаването на страната и нейната държавност. Това е правил Хитлер, а не Сталин.
   Иначе ще трябва да обвините Англия за Фолклендския конфликт ако си го спомняте от 1982г.
   Също спор за острови , които Аржентина твърдеше ,че са нейна територия и с оглед местоположението им е логично да са такива, но Англия си ги отвоюва, без да бъде обвинявана за това , дори и от Вас.

   За Литва, Латвия и Естония – накратко , в 1939г. тези три държави, сключват със СССР ,договори за вазимопощ и сътрудничество, с които допускат въвеждане на съветски войски и флота на тяхна територия и в техните пристанища. Защо ли го правят ? Защото чичко Хитлер чука на вратата и ми е интересно , защо не са сключили договор с него ? Нали много са се страхували от Сталин ?

   Както и да е, в 1940г. правителствата на същите държави подписват договора за присъединяване на държавите им към СССР … искам да отбележа , че същото предложение за присъединяване СССР отправя и към Финландия, но тя отказва ..и, о чудо СССР не я присъединява насила…а тя, Финландия, разбира, се , както всички “ благодарни “ народи , съществуващи поради руското оръжие и кръв / нали си прочетохте , кой и как превърща Финландия в самостоятелна държава. / впоследствие се изсира на главата на освободителите си …тъй като , нейната армия нанася удар заедно с Германия на 22 юни 1941г. , а в удара е участвала и румънската армия- това само за уточнение.

   Та не виждам, защо тия три държави, реват за окупация.
   Ще отбележа, че официалната позиция на ВСИЧКИ държави в международната общност до разпада на СССР е , че това присъединяване не пртиворечи на международното право и това се основава на признаването на целостта на границите на СССР на Ялтенската и Постдамската конференции от 1941г., както и на признаването на нерушимостта на границите на европейските държави на Съвета за безопасност и сътрудничество в Европа от 1975г.

   Впоследствие видяхме, колко държат на думата си.

   Та ако това присъединяване е окупация ,нашето присъединяване към ЕС е двойна такава ,като вземе предвид икономическите резултати.

   По нататък : Престанете да кривите думите ми. Никога не съм казвал ,че Полша е била част от Украйна и Белорусия , а точно наобратно – Полша винаги се е стремила да направи Украйна и Белорусия част от себе си , но някак там не се получава , щото хората там просто не са поляци … е накрая му намериха цаката, като с нашите македонци …като не щат да са сърби поне българи да не са. Та с украинците е така , като не искат да са поляци поне да им изтръгнем принадлежността към руските народи.

   Полша винаги е нахлувала в територии с неполско население още от 12 век …. прочетете си, твърде малко време имам, за да ви преподавам за Жеч Посполита и тн.

   Сериозно ли в судетите са немци, е сега със сигурност са … както и да е …

   Отговорът на вашия въпрос е НЕ.

   Не ,не си я поделят , защото както обясних вече Сталин не навлиза в Полша, не навлиза в полски земи , в земи с полско население … това ясно ли ви е или ще продължите да се правите на неразбрал. Това са окупирани от Полша руски територии , само в тези територии навлиза СССР … и айде да видим … в 1945г. дали СССР не възстанови Полската държава ? Ах , май ,че СССР освободи Варшава и възстанови полската държавност е вярно без териториите на Украйна и Белорусия.

   Така,че НЕ , НЕ СА СИ Я ПОДЕЛИЛИ, А ОЩЕ ПО – МАЛКО ЗАЕДНО.

   Явно заплатата Ви от САЩ посолството си заслужава, та тролите тук моног усилено, но за съжаление знанията ви са редки.

   Отричам легитимността на всеки съд, който не е заел такава позиция още в 1943г. – 1945г. Ако Европейският съд и европейската общност имаха такова становище , те трябваше за го изразят още тогава , категорично, а не след като Горбачов срути държавата в руини. това малко приличана играта – „Да ритнем падналия “ , която Запада играе много успешно.

   Вие може и да вярвате на Комисия , създадена от Гьобелс / бащицата на пропагандата, който е заявил, че една лъжга казана сто пъти става истина / , но аз имам известни резерви …освен това , дори тази комисия не успява да скрие немските гилзи и немския канап при жертвите .
   Протоколът е написан само и еднолично от немския лекар Бут, а е подписан в една гора в Смоленск в присъствието на части на Гестапо. Има си стенограми по случая.

   Така ,че позволете ми да Ви попитам ЩО ЗА ДЕМАГОГИЯ е вашата.

   Предполагам добре заплатена.

   Живея не както искам – искам да стана сутрин да не мисля за данъци, осигуровки, Бойко Борисов и тъпотиите му, за това дали и кога детето ми ще отиде в чужбина, да не виждам надрусани тинейджъри и ровещи по кофите хора и тн., а просто да отида на работа , да си работя 8 часа нормално и в края на месеца да си взема заплатата , която да ми стига …е такива човешки неща значи искам, но не … налага ми се да правя „бизнес“ ..е , правя го къде успешно, къде по неуспешно..заможен съм , но никога няма да кажа на черното бяло и с удоволствие бих сменил доста скъпата ми лизингова кола за една ладичка , стига със съседа да можем ад си седнем на хлад и да си говорим вицове, а не да се гледаме съмнително и да кроим , някой да не ни преебе или измами .

   ПС. Ще отговоря на въпросите ви там, като сколасам да ви покажа истината тук.

   Това ,че не желаете да спорите значи само, че не можете и не искате. Явно не ви стигат знания. Прочее прочетохте ли реалната статистика за жертвите на Сталин, базирана на разсекретените архиви ..доста е интересно , но не ви е изгодно явно.

   • Отчитам, че не съм разбрал правилно изречението, но това не променя заключението, до което то води, а именно – че според вас Червената армия е „най-достойната армия“ (подразбира се, че имате предвид на света). И проклинам деня, в който тази завоевателна, враждебно-настроена армия е стъпила на българска земя!

    За каква „имагинерна вина“ изобщо говорите? Кой даде оръжието и властта в ръцете на БКП и кой ги инструктираше да „не проявяват милост“? Не беше ли това именно Червената армия и нейният главнокомандващ – Сталин? Ако утре при вас дойде някаква мутра, даде ви автомат и ви инструктира да почнете да избивате всички, които не са ви симпатични, той ИМАГИНЕРНА вина ли има, според вас??? Такова действие, г-н Иванов, се нарича съучастие, подбудителство и поръчителство на убийство и също като самото физическо убийство е углавно престъпление!!!

    Относно Финландия – коя точно област СССР дава обратно след войната, след като анексира Карелия, Сала, п-в Рибачи и една група острови? Кое точно дава в замяна СССР???

    Относно Балтийските републики, случайно да знаете, че и в Талин и в Рига има музей на ОКУПАЦИИТЕ – в множествено число? И не знаете ли, че те са включени в подялбата между Сталин и Хилтер според допълнителния секретен протокол към пакта „Молотов – Рибентроп“? И че тяхното включване в състава на СССР си остава международно-непризнато и де-факто един от сериозните нерешени въпроси в международното право през целия период на съветската им окупация???

    През 1943 – 1945 г. такава институция като Европейския съд не съществува все още, освен това документите, разкриващи това военно престъпление не са били налични по това време.

    Не претендирам да съм историк и да имам пълни познания. Имам две висши образования, едното инженерно, другото – икономическо, но това не е важно в случая (в обществения ни съвет личат имената на ПРОФЕСОРИ по история). Нежеланието ми да споря с вас произтича от това, че защитавате съветската гледна точка, а не българската, съответно – няма как да намерим допирна точка или да се убедим взаимно в аргументите си.

 17. Е, й?
  Сталин напада Финландия. Така е. Сталин и Хитлер си разделят Полша. така е.
  Само че аз не съм нито поляк, нито финландец. Аз съм българин и живях в сигурност и спокойствие за работата и живота си през строя донесен ни от сталиновата армия.
  През онзи строй отгледах и изучих децата си. изплатих си жилище без да ме притискат банки и се лекувах безплатно. Без да съм бил член на БКП.
  Този паметник е символ точно на онази армия, донесла спокойния живот на хората.
  Вярно, имало е репресии, но те са били в една малка част от времето на социализма. И това е мнението на много хора. на много повече от колкото сте вие. И паметника ще остане, бъди сигурен. Вие сте малко, а ние много.

  • Не, бе приятел, НЕ си разделят Полша …така искат да мислите …. Сталин навлиза в окупираните от Полша през 1921г. територии на западна Украйна и Западан Белорусия.
   Изобщо не става въпрос за полски земи.

   А за капак СССР освобождава Варшава и възстановява Полша …а ма това някой отчита ли го … и пияната шляхта реве за окупация от СССР след 1945г.
   Е каква окупация, като Полша не е съществувала до освобождаването на Варшава от РККА …т.е. те ги възстановяват като държава, а дрисливците реват за окупация ..а бе от западна сган да очакваш истина ….няма такова нещо.

   • Мислим си така, защото това сочат историческите източници. Границата на Полша според договора от Рига, минава на 100 км. назад от линията, до която поляците изтласкват Червената армия – именно защото е отчетен етническия състав на населението.

    В началото на ВСВ, напротив, Червената армия достига до река Вистула, която както може би знаете, разсича Полша от север на юг почти през средата. На 9 септември 1939 г. Сталин официално поздравява Хитлер за превземането на Варшава с телеграма, изпратена от Молотов. Оказва се леко преждевременна, но отново идва да покаже отношението на Сталин от една страна към съюзника му – Хитлер, и от друга към Полша.

   • Не, не си мислите така, защото такива са историческите факти, а защото Ви е заповядано да мислите така.

    Първо Полско -Съветската война започва по инициатива на Полша / разбира се с помощта на Франция/ основно / и Англия, и тя избухва на територията на Белорусия , нали не се опитвате да ме убедите ,че белорусите са поляци ….
    След приключването на войната , дали е сложена границата със 100 километра назад от линията до която е изтласкана РККА не знам ама в историята много ясно си пише, че с Рижския мирен договор от Съветска Русия са откъснати областите на Западна Украйна и Западна Беларусия, в които , моля за извинение, етническия състав може да е всякакъв ,но не и поляци …така ,че айде да спрете да лъжете , че бил отчетен етническия състав.
    Колкото до това дали Червената армия е стигала река Вистула, да стигала е, ама не в 1939г., а през юли 1944г. , армията на маршал КОНЕВ достига реката, а през януари 1945г. предприема контраофазива и отблъсква немците до река Одер.
    Така , че колкото и да лъжете , както ви казах истината ще можете да я освините, когато измрат тези като мен.

    Колкото до това дали Сталин поздравява Хитлер, може и да го е поздравил … и какво говори това ?
    Хитлер сигурно е бил поздравен и от държавните глави на Румъния, Финландия, Естония и тн. вероятно и от Италия …но това не прави впечатление и никой не ги обвинява ,че са виновни за началото на ВСВ …но Сталин , то е друго … хоп, СССР …виновници за ВСВ ама с Решения на европейската общност след 2002г.
    Лицемери с една дума … защо не са заели тази позиция преди 2002г….както казах, западняците много успешно играят игричката „Да ритнем падналия“ ама принципност от тях не търси , утре ако Русия стане по -силна и отново успее да постигне паритет , друга песен ще запеят .

    Както и да е… не видях да споменаваш нещо за това ,че всъщност СССР освобождава Варшава и възстановява полската държавност ….

    Дори и да предположим, че СССР е участвал заедно с Хитлер в окупацията / нещо, което е абсурдно и е в главите само на апологетите на идиотията капитализъм и следовниците на плана Дълес /, но дори да предположим този абсурд, то трябва да кажем, че възстановяването на полската държава е акт, който би следвало да бъде отчетен , най -малко отчетен … да не говорим, че поляците, които по принцип са агресори към руските / и не само руските , а латвийските и литовските / територии , би трябвало да целуват ръцете на Сталин.
    Искам да Ви напомня какво казва маршал Пилсудски по време на полско -съветската война – „На Кремъл ще бъде написано : Тук е забранено да се говори на руски „, не случайно са избити над 60 000 / по някои данни 80 000/ руски войници и офицери в полските лагери Стшалков , Домбье, Пикулице, Вадовице и Тухолски…но някой да го нарича престъпление , нещо Европейския Съд да е излезнал с решение по въпроса …амииии , този исторически факт са го забравили , него го няма … за Запада, де и за поляците , виж за тези дето обичат да четат си го има и си го знаем.

    Така ,че спрете да лъжете отново …знам , знам, че имате задължение към господарите си да усирате нета с квазиистини и псевдофакти , но … има хора и попрочели нещичко , засрамете се.

  • Хайде пак старата песен за евтиното и безплатното… За Бога, хора, има цял Институт за изследване на близкото минало, издават се ежегодно книги по въпроса за онова време и за тоталната несъстоятелност на икономическата ни политика, подкрепени с много солидни факти и архивни документи. Всичко, което трябва да направите, е да четете, а не да повтаряте до пръсване едно и също, научено във времената на тотална цензура.

   По една малка „случайност“, Илиян, най-големите репресии идват точно в годините на съветската окупация и следващите ги 10. Същото се отнася и за повсеместния глад и мизерия. Толкова ли е трудно да направите причинно-следствената връзка? И как като българин може да не ви боли, когато са били избивани десетки хиляди ваши съграждани и когато страната ни напълно губи суверенитета си?

   А, че паметникът ще бъде разкаран оттам, изобщо не поставям под съмнение. Неизбежно е. 🙂

   • Сериозно …репресии по -големи от тези на ВОЕННИЯ БЛОК извършил погрома над българските земеделци и комунисти на 9 юни 1923г.
    Няма спомен у хората комунистите да са убивали деца , докато децата от Ястребино, Митко Палаузов, Сава и Васил Кокарешкови са дъбоко врязани в народанта памет… да ви напомня Сава и Васил са убити и нарязани на парчета, с които са нахранени кучетата.
    Няма спомени за това комунистите да са играли футбол с отрязани човешки глави, както е правела това ротата на „черния“ капитан Неделчев, няма народен спомен , комунистите да са карали близките на убитите да играят хоро пред труповете , както това е правено от жандармите в Монтана и ред други …

    Повсеместен глад и мизерия сега ще настъпи, а тогава е бил послевоенен период и не забравяйте ,че само за 25 години България става водеща европейска държава от среден тип …но вие явно не си спомняте.

    Докато съм жив, паметникът ще стои , аз лично съм предупредил семейството си, че мога да понеса ежедневното оплюване на миналото ни / макар и гнусни / , мога да ронеса всяка тъпотия избълвана от медиите и неграмотни 16 годишни лица като Вас, но ако тръгнат да местят паметника, въпреки ,че съм чужд на всякакви Матросовщини и Морозовщини, ще си зарежа работата и ще опъна палатка на гражданското неподчинение, така както съм го правил и срещу Луканов… защото не мога да понеса осакатяването на историята в такъв размер.

    Ще направя каквото трябва, пък да става каквото ще…

 18. Старата песен за евтиното Кубере се пее защото е истина колкото и да не ти е кеф. Заради това евтино и толкова много хора са против премахването на паметника.
  Пак ти казвам,че спрямо днешната демокрация „фалирала“ България беше нормална държава. Този институт за изследване на близкото минало е създаден от такива демагози като вас. Но хората си спомнят истината.
  И не бъди сигурен, че паметника ще изчезне. изчезвате вие, за щастие. Преди години бяхте хиляди, след това стотици, а на последната среща само 60-70 човека.
  Ще изчезнете, нейзбежно е 🙂

  • Всички ще изчезнем рано или късно, това поне е сигурно. Относно института – и да ми се иска, няма как да е създаден от хора като мен. Към него работят и извършват изследванията си десетки български ПРОФЕСОРИ, и както вече споменах – научните им трудове са подкрепени с изключително солидни исторически източници.

   Съзнавам, че е изключително трудно да проумеете, че „истината“, която си спомняте за онова време, е била истината, която партията е искала да достигне до вас. Наистина разбирам, че е тежко. Но това не може да бъде оправдание за нежеланието да научиш и разбереш истината, обективната истина – в числа и документи – такава, каквато е била.

   Ето, например, понеже водехме спор за висшето образование, ето книга, която би ви заинтригувала – „Социалното инженерство – Политики за прием във висшите училища през комунистическия режим в България“, на проф. д-р Пепка Бояджиева. Относно икономическата ситуация ви препоръчвам изследванията на Христо Христов – „Тайните фалити на комунизма“, „Империята на задграничните фирми“, както и това на доц. д-р Даниел Вачков и доц. Мартин Иванов – „Българският външен дълг 1944 – 1989“.

   • А, чудесно, ще си говорим за книги.
    Е, това най си го обичам, та да започнем с Майкъл Паренти:

    І. Майкъл Паренти е виден АМЕРИКАНСКИ историк, политически изследовател , писател и културолог , няма да ви давам целия списък от книги, а само най -хубавите и разбира се, любимите :

    1. The Anti-Communist Impulse, Random House, 1970.

    2. Democracy for the Few, First Edition circa 1974, Eighth Edition 2007.[8] ISBN 0-495-00744-7, ISBN 978-0-495-00744-9

    3.The Sword and the Dollar: Imperialism, Revolution and the Arms Race, St. Martin’s, 1989. ISBN 0-312-02295-6

    4.Blackshirts & Reds: Rational Fascism and the Overthrow of Communism, City Lights

    5.To Kill a Nation: The Attack on Yugoslavia, Verso, 2000, ISBN 1-85984-776-5

    6.. Сontrary Notions, City Lights Books, 2007.[6] ISBN 0-87286-482-0, ISBN 978-0-87286-482-5

    Особено специални / за мен / и с отношение към вашите служебни задачи, поставени от посолството с шареното знаменце и много звездички са следните две:

    7 . Inventing Reality: the Politics of News Media. First edition 1986, Second Edition 1993. ISBN 0-312-02013-9, ISBN 0-312-08629-6

    8.Make-Believe Media: the Politics of Entertainment, St. Martin’s Press, 1992. ISBN 0-312-05603-6, ISBN 0-312-05894-2

    И последната написана във връзка с „арабските пролети“ и по специално за войната в Либия , обявена за политически мегаселър на годината , приятно ми е да Ви представя :

    9. The Face of Imperialism, (Paradigm, 2011)

    Засега мисля ,че от Паренти Ви стигат, ако не владеете добре английски / макар ,че не вярвам, най -вероятно ви е като роден или Ви Е роден / , мисля, че номера 2, 3, 5 ако не се лъжа и 8 ги има в превод на български ама трудно се намират …сещате ли се защо …точно така …щото не ги печатат, правителството и вашите работодатели сериозно ще оставят без хляб издателството ,което ги пусне …

    ІІ. Да продължим с друг АМЕРИКАНЕЦ – Ноам Чомски, американски лингвист, философ, когнитивен изследовател и писател, той за разлика от Паренти е повече превеждан и издаван, но бързичко е изчезвал от пазара.

    1. Необходими илюзии. Промиване на мозъци в демократичните общества изд. Бард (2005),
    английско наименование – Necessary Illusions.Thought control in democratic societies. Chomsky (1989).
    Ето ви и линк за тази книга, дорде още не са го премахнали файла – http://vho.org/aaargh/fran/livres5/ILLUSNS.PDF

    2. What Uncle Sam really wants. Berkeley: Odonian Press.Chomsky (1992г.)

    3. The Prosperous Few and the Restless Many, Berkeley: Odonian Press.
    Chomsky (1993).

    4. Profit Over People. Seven Stories Press.Chomsky (1999).

    5. Чомски, Хегемония или оцеляване. изд. Бард (2004) ,
    англ.заглавие Chomsky (2003). Hegemony or Survival. Metropolitan Books.

    6.Чомски, Класовата борба, С., 2001, изд. „Агато“.

    Хайде толкова от Чомски, засега …

    Да погледнем по- задълбочено на въпроса, ЗАЩО РУХНА СССР и след него социалистическия блок, за да не Ви дразня с разни руски автори, като „неизвестния “ / за вас със сигурност неизвестния / Зиновиев, Александър Александрович / на руски Зиновьев, Александр / , направо ще премина към американски и канадски автори.

    Най -сериозното изследване на този колапс е направено от двама американци , Роджър Киърън и Томас Кени , единия е професор, ако не се лъжа и Нобелов лауреат , книжката е “ тънка “ и се нарича „Предаденият социализъм “ , превеждана е на български и представлява безпощаден анализ на това, което направи агент „Гербер“ по известен на Запада , като „уважаемия “ Горбачов, Михаил Сергеевич / на руски Горбачёв , Михаи́л Серге́евич /, а за 85% от руските /съветските / граждани известен, като “ позорный пидор, ублюдок и предатель, который государство разрушил “

    Английско наименование : Socialism Betrayed: Behind the Collapse of the Soviet Union
    И една кратка рецензия от Норман Марковиц за тази книга:

    „A fresh multi-faceted look at the overthrow of the Soviet State, the dismemberment of the Soviet Union, and the campaign to introduce capitalism from above. Roger Keeran and Thomas Kenny have given us a clear and powerful Marxist analysis of the momentous events which most directly shaped world politics today, the destruction of the USSR, the ‘Superpower’ of socialism.“
    -Norman Markowitz, author of The Rise and Fall of the People’s Century

    Друг автор изследвал причините за падането на СССР е Фред Холидей , българското заглавие на книгата е, ако се не лъжа, че нея съм я чел само веднъж „СССР -крахът в единствено число“.

    Дотук с политиката , да ви препоръчам нещо, което ще ви отвори очите по отношение на така наречената пазарна икономика …и отново верен на принципа да не цитирам източници, които ще се опитате да отхвърлите ще ви препоръчам две книги , а ако желаете по нататък още 10-тина, но като за начало са следните :

    Ha-Joon Chang
    „Bad Samaritans: The Myth of Free Trade and the Secret History of Capitalism”
    Hardcover: 288 pages
    Publisher: Bloomsbury Publishing PLC (26 Dec 2007)
    Language English
    ISBN-10: 1596913991, ISBN-13: 978-1596913998

    „Лошите самаряни: Митът за свободната търговия или тайната история на капитализма “ за съжаУение не е превеждана на български , много поучителна книга .

    За автора :
    Професор Ха Джуун Чанг (Ha-Joon Chang) е роден в Южна Корея през 1963 година. Получава бакалавърска степен по икономика от катедрата по икономика на Сеулския национален университет. Защитава докторантура по икономика в икономическия факултет на Кеймбриджския университет във Великобритания, където преподава от 1990 година. Автор е на 12 монографии. Лауреат на наградата на името на Мирдал дадена му за книгата „Ритайки стълбата настрани” („Kicking Away the Ladder”). Получава също и наградата на името на Леонтиев за разширяване на границите на икономическата мисъл.

    Надявам се, че един един професор – доктор по икономика, преподавател в Кеймбридж за вас е достоверен, като лице което все пак подразбирВа нещичко от икономика , нали ?

    Втората интересна и препоръчителна книга се казва – „Как богатите страни станаха богати и защо бедните си стоят бедни“, за съжаление също без превод на български, автор – професор Ерик Райнерт:

    Erik S. Reinert
    How Rich Countries Got Rich and Why Poor Countries Stay Poor
    Hardcover: 320 pages
    Publisher: Constable and Robinson, (January 25, 2007)
    ISBN-10: 1845293266
    ISBN-13: 978-1845293260

    за автора : Ерик Райнерт е професор по управление на технологиите и стратегии за развитие в Университета в Талин, Естония и старши научен сътрудник в Норвежкия институт по стратегически иследвания в Осло.
    Райнерт е роден в Осло, следва в Университета Сен Гален в Щвейцария. Получава магистърска степен по икономика от Харвардския университет и докторска степен от Корнелския университет. Работил е в Перу по програма за регионално развитие. През 1972 година основава фирма в Италия която се разраства в Норвегия и Финландия за да стане една от водешите фирми в областта си. В последствие продава фирмата си и се посвещава на научните си интереси в областа на икономическите стратегии и икономическото развитие. Работи главно в Осло.

    Както виждате магистърска степен по икономика от Харвард… мисля, че е доста начетен, освен това и работи в чисто практически план, Вие как смятате… достоверен ли е ?

    С радост Ви дадох тези заглавия за да видите ,че в света умните и честни хора не са се свършили и знаят това, което аз и Илиян знаем много добре … а именно, че Вие и вашите господари говорите и разпространявате неистини и то нарочно, и тенденциозно.

    Засега стига толкова от мен, все пак събота е …ще се опитам да поотпочина, че през седмицата имам много работа , а за разлика от Вас от посолството до Правителствена болница не ми плащат за да тровя нета с лъжи.

 19. Напротив-този институт е създаден от хора като вас. Промити мозъци. По-точно от хора като вас на хранилка в американското посолство. Истината аз съм я изживял, не се опитвай да ми втълпяваш простотии. много си малък. Не става.
  По-добре задай въпрос на иво Инджев как по онова гадно време той учи в СССР с децата на комунистите. За нас обикновенните имаше място в университети като УНСС, техническите, педагогическите. Попитай го как той, многострадалеца учи в Москва? Кой го пусна?

 20. Не знам кой е малкия, Илиян, защото точно вашите разсъждения са тотално детински и безотговорни. Когато живееш на кредит и се продава българското злато и се грабят българските пенсионни фондове, когато се печели от спекулативен реекспорт и продажба и контрабанда на каптагон и други наркотични вещества… наистина може и да изглежда хубаво. Но идва моментът, в който за всичко това трябва да се плаща и истината за икономиката ни лъсва. Е, точно това стана през 1989 г. (процес, започнал още през 1986 г.). Разкриха ни каква „икономика“ сме. 🙂

  Така че, вместо да се нахвърляте върху мен или Иво в стил „защо биете негрите“, по-добре помислете обективно върху цената, която и до ден днешен плащаме, заради некадърната политика, водена от Живков и компания (тук включвам и Луканов и Виденов).

  • Прочетете си книжките ,които съм написал в по -горния пост , а именно :

   1. Ha-Joon Chang
   „Bad Samaritans: The Myth of Free Trade and the Secret History of Capitalism”
   Hardcover: 288 pages
   Publisher: Bloomsbury Publishing PLC (26 Dec 2007)
   Language English
   ISBN-10: 1596913991, ISBN-13: 978-1596913998

   “Лошите самаряни: Митът за свободната търговия или тайната история на капитализма ” за съжаУение не е превеждана на български , много поучителна книга .

   2.Erik S. Reinert
   How Rich Countries Got Rich and Why Poor Countries Stay Poor
   Hardcover: 320 pages
   Publisher: Constable and Robinson, (January 25, 2007)
   ISBN-10: 1845293266
   ISBN-13: 978-1845293260

   “Как богатите страни станаха богати и защо бедните си стоят бедни”, за съжаление също без превод на български, автор – професор Ерик Райнерт:

   И двамата автори са професори единият доктор по икономика преподавател в Кеймбридж, другият с магистърска степен по икономика от Харвард … четете , не се срамувайте и не говорете тъпотии за социалистическата , планова икономика.

   Джон Мейнард Кейнс за пазарната икономика и либералния пазар: „Фундаменталните пазарни икономики НЕ МОГАТ да се саморегулират .“

   Какво ли значи това ? А ми много просто …няма либерална икономика, няма свободен пазар ако искаш успех ..всичко това е лъжа за наивници.

   Всъщност най-точно го е описал професор Хаа Джун Чанг…четете, учете се , затова и спорим тук …за да ви научим на нещо.

  • Дълбоко се съмнявам в икономическото Ви образование … извинете ме, а и за да отговоря на един по преден въпрос, СССР дава на Финландия района от Карелския полуостров, който е обещавал за компенсация на островите, но пък взема цялата останала част, която преди това не е искал като териториална компенсация , но това го взима по силата на военната победа …все пак има някакви правила …нали, бая съветски войници са избити и ранени, вярно при надателна война, но при победа винаги се търсят репарации …същественото е обаче ,че се опитвате да сравните война за териториално компенсиране, възникнала от териториален спор, както спора с Китай, както спора за Фолклендските острови и т.н. с войната ,която е водел Хитлер и целта на която е била унищожаване на окупираната държава…това не го е имало в Зимната война и не поставяйте знак на равенство.

   За да изясним позициите си докрай , не смятам, че СССР в дадения случай е постъпил справедливо, но всяка държава е един правен субект и тя предприема действия за защита на интересите си … ако тези действия не са съроводени с огромни репресии и са горе – долу в рамките на отношенията биха могли да се считат за приемливи …неприемливи са например действията на ЦРУ и САЩ в Югославия , в Либия, в Ирак… прочетете статията на Майкъл Паренти, „Американската Империя – кръв и лъжи“ .

   Та не смятам, че СССР е постъпил по отношение на Финландия справедливо в този случай, но не е действал с намерение да я унищожи… още повече ,че именно Русия създава Финландия, първо император
   Александър І-ви , обявява в 1809г. Финландия за Велико княжество и сключва уния с нея, а след това на 6 декември 1917 година, Финландия обявява своята независимост, която е призната от руското комунистическо правителство и по -точно от Ленин с прокламираните принципи на Декрет о мире.

   С други думи Финландия , която до 1809г. е била област в Швеция се оформя и признава като самостоятелна държава от Русия… отчетете този факт .. и спрете да смърдите.

 21. А сега не се продава българското злато, така ли? Сега природните богатства не се дават на концесионери, не са продадени медните мини край Етрополе? Не е канадко владение златната мина край Крумовград, така ли?
  Не се извъртай с това, че сме живели на кредит. Сега не живеем ли на кредит? сега какви лихви плащаме на банките при заем. При това май само една е българска. Днес плащате на чуждите банки, които нямат нищо общо със политиката провеждана от Живков.
  Похвата за негрите е типично във ваш, седесарски стил. И не се измъквай, а питаи Инджев как след като реве срещу комунизма е учил там където са учили децата на големците.

 22. Никой няма да посмее да пипне ПСА в България. Нито политик, нито община. Особенно на фона на разведряването между Русия и САЩ. А ако това стане ще има гражданска война. Побесняха от яд, когато видяха колко народ се точеше цял ден пред паметника на 9 май. Нали СДС ви направи паметник на Лучников:)? Защо никога пред него няма цветя? Защото сте егоисти, а чуждата радост ви бърка в очите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s