5 коментара за “Публичен дебат на тема „За монументите и хората преди 1989“

 1. Е, не! Какъв дебат? Да ми говорят за историческа памет, за културно-историческо наследство, за накърняване на нечии чувства – само комунистите имат чувства, демек, за всички тия тинтири-минтири, с които искат да прикрият раболепието си пред съветския ботуш.

 2. Всички монументи-долу. Събаряйте до голо. Пълно е с истукани като че ли сме Великденският остров. Защо са ни? Нима си помним историята или сме научили нещо от нея. Или се фукаме и бием в гърдите Булгар, булгар или се псуваме на майка. По добре е да разчистим всичко, да научим английски и да забравим какви сме ги вършили. Така или иначе след 100 години няма да ни има. Защо де си мъчим.

 3. Има неща върху които не се спори. Ако нещо трябва да бъде отсранено като боклукът от улицата, например, не се спори. Не ни въвличайте в излишни прения, а си го прибирайте.

  • Народ не помнещ историята си няма бъдеще!Дано радетелите за съхранение на историческото наследство са повечето хора за да могат бъдещите поколения от растояние на времето,по оставените паметници да виждат как са живяли раншните поколения.Българският народ допусна тая глупост слнед 1989г. да бъдат разрушени паметници, промишленост ,селско стопанство,армия медецина образование и.т.н. В историята остават паметниците и имената на виликите хора съзидатели, всички останали ще бъдем забравени .Жалко че у нас не се намери никой в последните 23 г.който да обедени народа на съзидателен труд.Всички обещават едно а правят противоположното,когато вземат власта.Нужно е помирение и търпение иначе може да разрушим и целоста на държавата заедно с паметниците.Влстимащите днес плюват на волята народна исказана на референдума .По всичи важни въпроси трябва да се провеждат референдуми чиито решения да имат силата на закон -това е моето мнение.

 4. Много ми е интересна тази „гражданска “ инициатива за демонтиране паметника н Съветската Армия / или Червената Армия, както предпочитате / , защото си задавам основния въпрос- Кой финансира тази инициатива или най -малкото нейните апологети.

  за да се изясни всичко на аудиоторията ще п,убликувам нЕкои виждания , не мои разбир се , аз съм леко проЗД, а на Н.Стариков , виден руски икономист.

  „Страшно неприятна играчка са парите, защото всекиму са нужни. И на борците за свобода, и на правозащитниците, и на журналистите. И даже на съдиите и адвокатите. Този тъжен факт нарушава идилията.
  Видиш, да речем, на телевизора благовиден политолог или охранен борец за нашите права. Говори хубаво, убедително. Напада всичко лошо, и хвали горещо всичко хубаво. А в главата ти се заформя предателският въпрос: Къде получава заплатата си този толкова достоен човек? Не е ли обусловен неговият патос и изобличителна сила, от баналната нужда, да получи презрените парични знаци? И веднага помърква ореолът на бореца, и изчезва нимбът около главата му. „Парите не поправят несправедливостите на природата, а ги задълбочават“, казал някога писателят Леонид Андреев.

  И наистина, парите развалят всичко…
  Колко леко и приятно е да живееш в разбираем свят, в който всичко е разпределено по квадратчета, и всичко е сдъвкана до състояние на кашица. Има в този свят сили на доброто, и това е западът. Има даже цяла империя на доброто – САЩ. И тази добра и изключително загрижена за човешките права в целия свят, страна, има много страни – приятели. Всички те са възпитани, политически коректни и от всичко, най-много обичат, всички хора на земята да живеят в мир, задоволеност и щастие.

  И затова, тези, които не желаят да живеят в мир, задоволеност и щастие, империята на доброто и нейните приятели, се налага да ги бомбардират. Но само, за да станат и те добри и да живеят в мир, задоволеност и щастие.

  В разбираемия свят всичко е ясно и просто. Не трябва да мислиш, не трябва да анализираш. Но как отличаваме лошите, от добрите?

  За да не възникват усложнения, лошите ще ги покажат по независимата от никого телевизия, и ще ги назоват – лоши. За тях ще разкажат свободните вестници, непринадлежащите на никого, радиостанции и от никого не финансираните лъскави списания. За западния жител не е проблем да разбере кои са лошите. Всичко ще му покажат, всичко ще му обяснят. И хубави критерии са измислили: В лошите държави няма демокрация. Или е малко, или е недостатъчна. И веднага става ясен отговора, кой организира всичкото лошо, което се случва по земята. Те, лошите държава подготвят и вършат всичко лошо. Те други задачи и проблеми нямат, освен да мислят, как да попречат на свободния и щастлив свят да живее в топлина и уют.
  Но когато тези ясни обяснения започнат да не подхождат на съвременните реалности, тогава, като по команда, в телевизиите и вестниците се появяват нови думи – щампи. Например – „оста на злото“.

  Какво значи, и кой е измислил този термин? Нищо не е ясно, и то не само на автора на тази книга, но и на маститите политици. Както на руските, така и на западните (което е крайно чудно). Т.е. и на самите тези, които активно употребяват тези термини. Тези, които са ги измислили и пуснали в употреба.

  На 27 юни 2007 г. в ефира на радио „Ехото на Москва“, разговаряха, ген.секът на НАТО, Яап де Хопс Схефер и членът на съвета за безопасност на Русия, и председател на съвета на федерацията, Сергей Миронов. Говорят за проблемите на Косово, за разширението на НАТО, за разполагането на ПРО в Европа, и за предложението на Путин за съвместно ползване на намиращата се в Азърбейджан, Габалинска РЛС.

  Яп де Хопс Схефер: – Единственото ни разногласие, е това, че ние считаме, че заплахата произлиза от страните, от „остта на злото“, които могат да разработят ядрена технология, ракетна технология…

  С. Миронов: А кой определя, коя страна е от оста на злото, и коя не е? Можете ли да ми кажете?

  Яп де Хооп Схефер: Има страни, срещу които тази заплаха е насочена, и това, че вие предлагате да ползваме Габалинската РЛС, струва ми се, говори, че вие също считате тази заплаха, за заплаха…

  Явно диалогът не върви. Все едно разговарят сляп и глух. Миронов задава на Схефер конкретни въпроси, а отговор няма. Бяга от отговора главата на НАТО…

  Защо не отговаря на този прост въпрос, генсекът на НАТО? А въпросът е ключов. Как определяте кои са враговете, как забелязвате заплахата, госпоин главен секретар?…

  Защо не отговаря ли? Защото и самият той не знае отговора. Няма как да каже: Ние с нашите приятели ги определяме. Посочваме тези, които не ни харесват, понеже не искат да играят по нашата свирка. Няма как и да каже „не знам“, защото нашите политици тогава няма да се плашат от тези (мними) ракети.

  Затова, от страниците на западните вестници, от екраните на телевизорите им, продължава да звучи старата песен, на нов глас. За лошите злодеи, които пречат ли пречат. А щом е така, трябва да ги бомбардираме и бомбардираме, докато лошите злодеи, по чудесен начин, не се превърнат в добри, демократични феи. И когато, и в последната лоша страна победи добрата демокрация, тогава човечеството го чака златният век…

  Демокрацията неизбежно ще победи в целия свят. Това е любимият рефрен от омръзналата ни песен. Пеят я от всички екрани, от всички страници. Пеят я, и хорово, и солово. Даже без да се замислят над очевидната истина, че всичките 6 – 7 милиарда население на земята, просто физически не могат да живеят според височайшите стандарти на съвременния западен потребител. Планетата няма да издържи, няма ресурси в такива количества, та всички хора на земята, на всеки три години да си сменят колата, и на всеки три месеца – джиесема.

  И какво излиза? Демокрацията ще победи навсякъде, но да живеят хората еднакво добре навсякъде, няма да се получи! И тогава за всички ще стане ясно, че общественият строй има малко отношение към жизнения стандарт. Всички ще имат демокрация, но добър живот ще имат само тези, които контролират находищата на нефт и газ, и другите природни ресурси (и най-вече, тези, които печатат парите). И това може да се забележи още сега. Има много демократични държави, които се считат за такива от целия свят, но са разположени в Африка, Латинска Америка и Азия. И те, или нямат полезни изкопаеми, или полезните им изкопаеми се контролират от други държави. И затова жителите на такива страни не влизат в т.н. „златен милиард“. Значи, демокрация уж има, но процъфтяването все не настъпва. Но докато тези примери са единични, може да не се забелязват, или да се обясняват с трудностите, поради борбата с „оста на злото“.

  А когато навсякъде ще е демокрация, лъжата, да се приравнява стандартът на живот, с броя на политическите партии, ще стане очевидна за целия свят.

  Вече десетилетия, орди политолози и платени борци за чужди свободи, твърдяха пред стотици милиони хора, че друг път към процъфтяване, освен победа на демокрацията, няма. И ето тя победи, но добре живеят пак в САЩ, Англия и Япония, а лошо в Мозамбик, Виетнам и Колумбия. Какво да кажем тогава? С какво да обясним тази странност?

  Ако вие сте политик от световен мащаб, ще кажете ли прилежно, че „царят е гол“ (макар и добре да знаете, че е така)? Ще го извеждате ли на улицата? Не, но ще кажете: Негово величество е много зает и не може сега да излезе пред вас. Той е много добър, бори се за демокрация и няма време.

  Изводът е очевиден, че демокрацията не може да победи в целия свят. И нещо повече – демокрацията в никакъв случай не трябва да побеждава в целия свят!

  Защото ще стане ясно, че демокрацията съвсем не е цел на САЩ и на приятелите им, а е средство за осигуряване на безметежното съществуване, за сметка на останалия свят.
  За запада няма нищо по-лошо от това, демокрацията да победи в целия свят.
  Затова той, който толкова радее за нея, ще направи всичко, та това никога да не се случи. За да има винаги „тъмни сили“ с които да се обясняват „временните“ трудности в прехода на цялото човечество, към всеобща демокрация.

  „Движението е всичко, целта е нищо“. Вечното движение към демокрация осигурява вечно доминиране над планетата, на англосаксонците (и господарите им – юдеите) и техните помагачи. То им дава вечно висок стандарт на живот… (за сметка на всички нас).
  ………………………………………………….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s