10 коментара за “Не можем да пръглътнем окупацията да се нарича освобождение

 1. Aз съм Ленин Велинов Станоев, роден 1944 г. инженер-пенсионер и не обичам политиката и политиците и всяко мое мнение е мнение на обикновен гражданин знаещ само от житейския си опит. Аз като дете помня черните забрадки на плачещите жени на убитите 22-ма партизани и ятаци в моето родно село Партизани Варненско, за което може би вие не знаете. Аз помня как президентът Желю Желев мина покрай паметника-костница без да спре, а отиде до с.Лопушна и Поляците за да постави цветя на двама турци убити по време на възродителния процес. А измежду убитите ятаци има и един турчин Али Ямурлов. С личният си пример Желю Желев показа на интелигентните българи като Вас какво трябва да бъде отношението ни към паметниците създадени през този период. Съвременната пропаганда на която най-големите жертви сте точно вие, насочва вниманието на подрастващите към негативите на Комунистическите партии и на Социализма като нищо не споменава за изключителните успехи на световно ниво по времето на Руската “окупация”. По времето на „окупацията“ моето майче ни е плащала сметките за тока, водата и парното, а аз дори и не знаех. А сега неплатената ми сметка за парното надхвърля 9 пъти месечната ми пенсия. Още много примери мога да Ви давам, искате ли г-н Инджев? Капитализмът ни победи, това е истината! Построеното с честния труд на милиони българи, за няколко десетилетия вече е разпродадено, разграбено или унищожено от предателската част на “интелигентните” ни умове, които поставяха личните си интереси над обществените и основния пай от печалбите на трудовите българи ще продължи да отива в чужбина. Капитализмът ни победи, това е истината г-н Инджев. Човек за човека вече не е приятел, другар и брат!? Капитала успешно деформира психиката на интелигентните българи като вас г-н Инджев жадни за демонтиране и за разрушаване на създаваното през годините! Аз ще даря една месечна пенсия за реставрирането и за възстановяване на увредените и изцапани части от ПСА !

  • Г-н Станоев, ето два много подходящи примера. Може да кажете, че съм жертва на пропаганда, че изтъквам само отрицателните неща на режима. Моля, дайте и вие примери за изключителните успехи на световно ниво.

   Медодобивният завод край Златица. Всеки студент от политехниката знае, за завод е нужна близост до източник на енергия, суровина и транспорт. Когато медодобивният завод започва да се строи, нито едно от тези условия не съществува. До откриването на медната руда край Панагюрище заводът работи с вносна руда, енергийният проблем никога не е разрешен, а подбалканската железница решава транспортния проблем. В резултат на комбинацията от най-неблагоприятни фактори производството на този завод е неколкократно по-скъпо от цените на международния пазар, дори за СССР. По някое време синият камък, който се добива в завода, струва около 7 пъти повече от югославския син камък. Постоянно отделящият се серен двуокис и други газове превръщат чистия въздух на този чудесен край в нещо като задушлив газ. Един от най-естествените скотовъдни райони на страната е унищожен веднъж завинаги.

   Заводът за лентови и дискови запаметяващи устройства в Стара Загора. Това е огромно предприятие, чиято обреченост е заложена от самото начало с размера му – поддържането на такива мощности за производство в област, подлежаща на непрестанни иновации е неоправдано рисков ход, но за съжаление типичен за плановата ни соц-икономика. Впоследствие ДЗУ Ст. Загора се превръща в мощен канал за източване на капитали от България.

   Чест прави на хора майка ви, която е плащала сметките за тока, водата и парното, а вие дори и не сте знаели. Управляващите партийци и децата им (като Станишев) искат всички хора да са честни и трудолюбиви, без тях самите. Той самият няма ден трудов стаж извън Партията., сигурно знаете А знаете ли какви дългове и какъв брутен вътрешен продукт „постига“ комунизма в България?

 2. Нека нещата и събитията се наричат с истинските им имена, защо окупацията да се нарича освобождение и да се манипулира българският народ години наред? Аз ще си поръчам от тези картички!

 3. Според мен Ленин Велинов Станоев е прав и е отразил мнението си много правилно. Защо се страхувате от паметника? Все едно социализмът няма да се върне, защото „капиталът ни е победил“. Защо се опитвате да рушите, Вие, които нищо не сте построили? Не е ли достатъчно престъплението с разрушаването на мавзолея? Трудовият народ е строил, а Вие, за да се подмазвате на капитала, рушите. Това е предателство, но то не е само Ваше. Това е световно предателство, както от страна на политиците, така и от страна на работниците. З. Костова

 4. Много ми е тъжно, когато чета мнения като това на г-н Ленин Велинов Станоев и г-жа Здравка Костова. Всъщност, ако съдя по мненията им, те биха искали още да сме другарки и другари. Уважаеми, аз съм на 31 години. Имам баби и дядовци с вашето мислене, и баби и дядовци, обявени за врагове на народа, преследвани, измъчвани по милиционерски мазета. Слава богу, не в лагери. Знам до болка мненията и на двете страни, израстнал съм близък с всичките си баби и дядовци. Те помежду си също винаги са се държали с уважение към мнението на различните, въпреки всичко. Капитализмът бил победил, България имала успехи на световно ниво, по времето на комунистическият режим. Уважаеми, вие сте жестоко излъгани и неспособни да се присбособите към съвремието си. Не можете да си платите парното, защото изработеното от честните и трудолюбиви българи като вас, моите дядовци, родители, и мен самият се ограбва от хора от ДС и техни деца, тов апродължава сега в момента. Всички телевизии, вестници и радио са в техните ръце. Хората като мен обаче се информират чрез интернет – където никой не може да ми попречи да узная всичко, което ме интересува. Знам и за престъпленията на фашистките и на комунистическите български политици. В момента ние живеем в държава, контролирана от хората от БКП и ДС. Живеете в лъжа. Много млади хора също. Неин най-голям паметник е този на съветската армия. Последен пример ви давам – запитайте се какво се празнува на 3-ти март. Чели ли сте Санстефанският мирен договор? В интернет го има в руски оригинал, и на български. Вижте членове 2, 3 и 5 – по един ред са. После вижте член 6, 7, 8 и т.н. Виждате ли повод за празнуване?

 5. Жалко за Ленин Станоев и другите като него! По-добре да беше си останал на село, а не да отива в столицата и да чака на помощи. Сами са си виновни хората, които чакат друг да се грижи за тях! А доколкото знам 3-ти март е рожден ден на руския император Николай! България не е задунайска губерния за да има национален празник рожденния ден на руския самодържец!!!

 6. Димитре, я иди и се прегледай. Как можеш да пишеш такива глупости. Всеки може да живее където си поиска, а една държава трябва да има социална политика. Тоест да се грижи за поданиците си. Живея във Великобритания и мога да ти кажа, че тук има мнооого неща които ги имаше по време на социализма в България. като например политика на държавата за евтини храни, евтини консумативи, безплатно здравеопазване и създаване на заетост за населението. Точно така Димитре, държавата Великобритания се грижи да има по-малко безработни. И забравих да добавя, че тук се отпускат държавни жилища за социално слабите. Така, че не пиши след като си невеж.
  А относно „големия“ заем който ни остави комунизма мога да кажа, че със печалбата от оръжейното пройзводство която беше 2 милиарда на година този заем беше много малък. И защо след като в САЩ няма комунизъм имат най-големия дълг в света.

  • Илиев, във Великобритания има много неща които ги имаше по време на социализма в България, защото Великобритания може да си го позволи. Тя е една от най-силните икономики в света, развива силна наука, има много добре работещо правосъдие, полиция, медии и т.н. България от времето на „социализма“ и до сега няма нито едно от тези неща, за това е бедна държава, която вече внася дори чушките и доматите си. Прост пример: най-популярините пасти за зъби тук са внос от Великобритания. Социалната политика е необходима, но трябва да се прави умно, за да се постига най-голям ефект без излишно харчене на пари и време. А в България държавната адмиистрация само това прави: най-голямо излишно харчене на пари и време с най-малук резултат. САЩ пък изобщо не са пример за подражание, доста неща са им сбъркани… Но всяка държава си намира собствени решения за проблемите.

 7. Искам да споделя , че няма нужда да демонтираме нищо според мен физически. Трябва да го демонтираме на едно друго ниво. Иначе не виждам смисъл – ще демонтираме един паметник. А поколенията след нас как ще видят „героизма “ на това което сме свършили или не сме свършили? Как ще изтриваме историята ? Кой ни дава това право ? И като демонтирахме мавзолея какво се промени ? Ако ще да демонтираме цялата държава пак няма да се случи нищо ако това „мислене“ не демонтираме което създава подобни паметници. Иначе, мисля -оставете ги на мира , нека ни напомнят как сме мислили вчера а и тези преди нас. Някак по поучително ми се вижда за това какво сме преживели а и за да ни напомня как да подхождаме за напред !

 8. Госпожи и Господа, Инициатори, такива заглавия можете да пишете само на младите читатели, които не са видяли истината за Съветската „Окупация“. Аз с очите си съм видял в юношеските си години научно-технически възход несравним с друг от 13 вековната История на България. По време на „Окупацията“ , България съперничеше на най-развитите капиталистически страни по много показатели. По този въпрос имам интуитивното усещане, че г-н Г. Петров е прав с примерите си, но има и един житейски принцип :“От две злини се избира по-малката“!? Нима г-н Г. Петров не знаете, че България бе на 3-то място в света по износ на мотокари и електрокари чрез БАЛКАНКАР? Не знаете ли, че Селскостопанската ни продукция се търсеше и се изнасяше в три континента? Не знаете ли, че Българската електроника съперничеше дори и на Японската? Не знаете ли за нивото на научно-техническия ни потенциал? А за силата на Армията ни? Дори чрез ТЕХНОИМПЕКС България изнасяше стотици дори хиляди високо квалифицирани български специалисти в Северна Африка? Не знаете ли, че Българска електроника летеше в космоса! Имаше дори и двама Български космонавти. Още много примери мога да ви давам г-н Петров, но ще ви дам само още един. Аз като изобретател съм участвал в изложби на изобретения и с ужас и безсилие установих още през 1983 г. че броя на българските изобретения всяка година намаляваше!? Но това е друга тема далеч от моята компетентност . Категорично твърдя, че тогава по време на „Окупацията“ нямаше безработица, наркомания, проституция, неграмотност, а полицаите (милиционерите) контролираха прическите и облеклото, защото нямаше битова престъпност, а … сега?. Здравеопазването и образованието бяха задължителни и достъпни за всеки! Лично аз от бедно селянче станах инженер, педагог, изобретател. За четвърт век видях такова разграбване, разпродаване, демонтиране, изопачаване на факти и информационно психологическа атака на подрастващите каквито не можех да си представя. От къщата-музей на разстреляните антифашисти в родното ми село Партизани Варненско няма и следа!? Защо ли уважаеми г-н Г. Петров? Как ли ще коментира г-н Иво Инджев двете дати : 9-ти септ. 1944 г. и 22-и юни 1941 г. При едната „Окупаторът“ влиза без нито един изстрел и посрещнат с цветя!!?? А на днешната дата „доброжелателите“ …??? Очаквам обяснението ви!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s